Kom igång med Videoannonsering - maxa din konvertering

 • Visste du att du genom att komma igång med videoannonsering kan maxa din konvertering, få mer Leeds eller ranka högre på Google?
 • I den här guiden hjälper vi dig förstå varför, vilka kanaler som passar ditt varumärke och hur hur du själv, enkelt kan komma igång med din videoannonsering.

Fem bra anledningar till att satsa på videoannonser.

Enligt statestik så maxar videoannonsering din konvertering

68% av utfrågade marknadsförare uppger att visning av rörligt innehåll få företagen plattformar genererar den högst ROI. Enligt en undersökning gjord av Hub Spot. Statistik bevisar att personer under 40år har en högre tendens att agera på en rörlig retarget annons än en stillastående bild.
I undersökningen gjord av Hub Spot, konstaterade man även att marknadsförare ansåg att en av de mest effektiva strategierna är att marknadsföra videor på sociala medieplattformar (63 %), lägga till videor på företagets webbplats eller blogg, optimera titeln och beskrivningen för SEO och köra betalda annonser för videor (47 %).

Enligt Optinmonster får videomarknadsförare 66 % fler kvalificerade leads per år (Optinmonster, 2019). I samma undersökning såg man även en 54% ökning i varumärkesmedvetenhet. Dessutom uppger 93 % av marknadsförare att de har fått en ny kund tack vare en video på sociala medier. 

Videoannonsering-statestik

Skapa ett förtroende och en personlig relation till kunden

Videoannonser ökar inte bara dina Leeds och din konvertering. Genom att satsa på videoannonser får du dessutom din kundgrupp att känna sig med delaktiga i ditt företag. Genom videomarknadsföring får kunderna inte bara förtroende för företag, utan de kan också utbilda sig själva om företaget eller deras produkt genom interaktiva bilder. Videomarknadsföring är ett utmärkt sätt att utöka ditt nätverk och kundbas, inte bara nu utan även i framtiden. Dessutom är det enklare att bläddra förbi en text eller en bild än en videoannons. Videoannonser engagerar!

Hjälpa kunden i köpprocessen – konvertering, leeds

En video kan hjälpa kunden att se hur produkt eller hur tjänsten fungerar innan de bestämmer sig att göra ett köp. Det är inte bara produktvisningar som ökar kundlojalitet. Videoformatet fungerar även bra som, instruktioner,  FAQ, returer eller övrig information från ditt företag. 

Därför är videoannonsering så effektivt

En anledning till att videomarknadsföring är så effektivt som marknadsföringsverktyg är på grund av dess potential att förklara mycket i ett format som användarna föredrar –  videoformatet. Instruktioner eller förklarande videor är särskilt populära bland användarna. Ha detta i tanken när du maxar din videoannons med innehåll. 

Google ÄLSKAR videoannonser och videos som är publicerade på din hemsida

Med dem kommer du garanterat ranka högre på Google. Enligt Google själva så har de sett att intresset för både längre och mer profiitnella produktioner har ökat. På samma gång har även intresset för korta skaparkreerade produktioner av videoannonser ökat. Google själva menar på att intresset av din film eller videoannons beror på andra faktorer än profionalitet. Nyckelfaktorerna är engagemang relevans, och kreativitet som tittaren vill ha. Därför är det vviktigare att din annons har ett personligt uttryck, där nyskapande och är relevant för din kund snarare att du lägger upp en proffsig produktion.

Hitta din målgrupp med smart kanalstrategi.

 • Du kan annonsera på ett flertal olika kanaler både på sociala och i Googles kanaler. Varje kanal har sitt syfte och sin målgrupp. Självklart kan du inte synas  i alla kanaler utan du måste hitta den digitala kanal som passar ditt varumärke för att öka leeds och konvertering med din videoannons.
 • Jag har tidigare skrivit om att kunder tenderar att interagera  mer med en videoannons. Faktum är att en video i sociala medier, genererar 1200 % fler delningar än ett inlägg med endast text och bild. Dessutom interagerar tittarna 95% mer på ett ett inlägg i videoformat  jämfört med 10 % när de läser det i text.
 • Här nedan får du lära dig mer om digitala kanaler och hur du jobbar med dem, så att du snabbt kan hitta den kanal om maxar din videoannons till att generera  konvertering och Leeds.
Videoannonsering-kanslstrategi

Här hittar du information om vilka kanaler du kan köpa annonser på.

Youtube:

 • Youtube är idag den näst största sökportalen i världen. Dagligen använder flera miljoner människor kanalen för att både se korta och långa videos som handlar om allt från underhållning till kunskapsförmedling. 
 • Det finns två typer av videoannonser på YouTube en kortare, överhoppningsbara och en längre ej överhoppningsbara. Båda alternativen kräver en omvänd dramaturgi, det vill säga: Ditt budskap och varumärke skall kommuniceras inom 5-15 sekunder för att maxa effekten på din annons. Läs mer om videformat på You Tube .
 • Hitta fler tips på hur du maxar din videoannonsering och ökar konvertering på YouTube.

Linked in:

Linkedin är ett nätverk för professionella. Därför kan en effektiv videoannons på LinkedIn rikta sig till dem som söker nya medarbetare eller till företag som söker nya B2B-kuder inom ett specifikt område. Det finns olika sätt att lägga in dina videos på Linkedin. 

 1. Länka video. Från till exempel YouTube eller Vimeo. 
 2. Du kan ladda upp filmen direkt på LinkedIns plattform. Fördela med detta är att videoannonsen du publicerat, kommer spelas upp direkt, när du scrollar i flödet som i sin tur fångar upp tittaren direkt. 
 3. Sponsrade videoannonser når en större och bredare målgrupp. Detta kan vara ett bra alternativ om du vill öka dina kontaktytor och nå nya målgrupper. 

Format 16:9 gäller för LinkedIn men det  går även att använda stående format. Viktigt att veta är att alla filmer kapas, i 1:1-format vid förhandsvisningen.

Instagram:

 • Tre av tio internetanvändare följer företag på Instagram. 
 • 90-talister tenderar att följa varumärken mest, men plattformen är även stor blad många ålderskategorier. Därför är Instagram en bra kanal om du som företag vill öka dina följare genom videoannonsering. företag på Instagram.
 • En fjärdedel av internetanvändarna följer varumärken eller företag på Facebook.
 • 70-, 80- och 90-talister är de som i högst grad följer varumärken eller företag på Facebook, vilket närmare 4 av 10 gör.
 • Knappt 1 av 10 följer varumärken eller företag på Linkedin och Youtube. I övriga sociala medier (Tiktok, Twitter och Snapchat) följer endast några få procent varumärken eller företag.
 • Personer födda på 00-talet följer i högre grad varumärken eller företag på Youtube eller Tiktok jämfört med övriga generationer. Läs mer om videoannonsering till b2b

Tik Tok:

Med ca 1 miljard aktiva användare, där 60% är 18-34 år (enl: searchenginejournal) är Tik Tok en viktig marknadsföringskanal när det gäller videoannonsering. Därför måste du som marknadsförare, göra en utvärdering av Tik Tok som en möjlig marknadsföringskanal. 

För att utvärdera TikTok för ditt företag så är det viktigt att du tar reda på vad DIN målgrupp har för beteende och hur deras flöden ser ut. Något som är helt unikt för TikTok är deras algoritm som är otroligt högteknologisk och otroligt duktig på att specificera intressen och leverera just dessa videos till dig. Bland annat har ämnen som underhållning, dans/träning, mode/skönhet och DIY/hemrenovering stora hashtag-kategorier. Varumärken som kan skapa innehåll som passar i en av dessa kategorier kommer sannolikt att öka sin synlighet hos TikTok-publiken. Läs mer HÄR om hur du kan maxa dina videoannonser på Tik Tok. 

Facebook

Om du letar efter mer engagemang för ditt varumärke, prova definitivt Facebook. En genomsnittlig FB-användare klickar på ca 12 annonser per månad. 

Ett effektivt sätt att skapa trafik till din webbplats är genom annonser. Facebook annonserar du mot en utvald målgrupp/dermologi, till skillnad från Google ad-annons där du lägger in specifika sökord i annonsen. I Google Analytics hittar du massor av användbar information om hur just din kund agerar online. Skapa annonser, jobba med A/B-tester och och börja med att annonsera brett för att hitta den målgrupp som agerar på din annons för att sedan smalan av målgruppen. För att skapa kännedom om ditt varumärke, så är en videoannonsering effektivt.

Fakta om Facebooks användare i Sverige: Över 53 % av Facebook-användarna över hela världen är i åldersgruppen 18-34, med 25-34-åringar som leder med 31,5 % och 18-24-åringar med 22,7 %. 

SnapChat, Pinterest, Twitter osv….

Det finns fler kanaler som lämpar sig för videoannonsering. Läs mer om hur du kommer igång med  videoannonser och maxar din konvertering på Snapchat och Twitter.

6 enkla tips för att skapa en videoannons.

1. Få maximalt resultat med "rätt" målgruppsanpassning.

Det är viktigt att veta vad du vill uppnå med dina videor innan du börjar producera. En analys av företagets behov är grundläggande för att lyckas med din annons. Fundera på hur du fångar in kunden hela säljtratten. En videoannons kan vara första steget för att skapa nyfikenhet och kännedom om ditt varumärke. 

 • Vill du förbättra CTA (call to action) i din försäljningsprocess?
 • Vill du uppmuntra till kundrecensioner?
 • Vill du bredda ditt varumärkes räckvidd?  

Det är tre väldigt olika målbilder som kräver tre väldigt olika typer av videor. Varje annons har ett syfte och en målgrupp. Innan du börja filma en videoannons måste du ta reda på till vem, hur och varför din kund skall se eller agera på din annons.
Syftet med din annons bestämmer vilket format som du skall välja till din annons. Oavsett vilken annonstyp du väljer att använda. Så är det viktigt att våga vara personlig i din annons. Det gör det lättare för din målgrupp att få en uppfattning om vad ditt företag står för.

Fundera på i vilket stadium i köpprocesen (funnel) du vill att kunden skall interagera.

2. Olika typer av videoannonser.

Varje annons har ett syfte och en målgrupp. Innan du börja filma en videoannons måste du ta reda på till vem, hur och varför din kund skall se eller agera på din annons. Syftet med din annons bestämmer vilket format som du skall välja till din annons.

Det finns olika typer av annonsformat:

 • Talking head – där en person pratar rakt emot kameran. Intervjuform,
 • Pedagogisk video där tittaren får lära sig något nytt.
 • Videos som visar event.

Fundera på vilket format som triggar din publik så att dina nya kunder fortsätter att titta. 

3. Lägg upp en strategi, var väl förbered innan du börjar filma.

Att förbereda ett innehållsmanus, filma, redigera, lägga upp, skriva beskrivningar kräver noggrann planering. För att underlätta denna process, skriv ut en detaljerad standardprocedur om hur just, du producerar videoinnehåll. På så vis kan du återanvända din planering om och om igen och filmen kommer få ditt varumärkes avsändare.  

Planering inte heller behöver vara komplicerat och rekommenderar att du börjar med tre enkla frågor:

 1. Hur lång är den här videon?
 2. Vad behöver jag säga för att få fram mitt budskap?
 3. Vad behöver jag se på skärmen?

4. Manus och format

Det är viktigt att fundera på vad ditt budskap skall vara och om din skall ses i ett liggande eller stående format. Ingen vill ju har en film där man se halva huvuden. Förbered ett manus och lär dig det utantill. Om du kommer väl förberedd med ett manus gör det enklare att vara med fri i ditt tal. Du kan lägga till personliga element, miner eller filmsekvenser som förhöjer det budskap son du vill förmedla.

Tips! Tänk på att många ser videofilmer utan ljud, därför är det bra att lämna utrymme för textning i din videoannons. 

5. Metod/ Teknik/ Redigering

Att göra en enkel film behöver inte vara svårt. Men det är några saker som är bra att tänka på när du skall göra din första videoannons.

Du kommer långt med en vanlig mobilkamera. Använd stativ och gärna någon form av belysning i närheten av din kamera (se bild) om du inte väljer att filma utomhus i dagsljus. Stativet förhindrar att videon upplevs ”hoppig”. Filma i svepande rörelser i ett lugnt tempo över det du vill filma. 

 

 • Skaffa avtryckare, så att du lätt kan sätta på och stänga av videon.
 • Filma i liggande läge för att undvika att filmen kapas på ett oönskat sätt vid publicering.
 • Ljus: Ett naturlig ljus är alltid bra men ibland kan det behövs exta ljus för att undvika skarpa skuggor. Undvik att film personer i motljus för att undvika att ansiktet lir mörkt.
 • Investera i en  mikrofon som du kan koppla till mobilen via bluetooth. Om du inte tänker använda ljud från personer som pratar, går det fint att efteråt lägga till musik eller en speakerröst på videon.

 

Filma-med-mobil

6. Gratis program för videoredigering

Det finns ett stort utbud av olika redigeringsprogram för video. Adobe Premiere PRO är en av de vanligaste. Men om du har en liten budget, så finns det ett stort utbud av gratis redigeringsprogram. på …….. kan du läsa om olika gratisprogram för videoredigering och om hur su kan använda dem föra att maxa din videoannons. 

Sammanfattning av videoannonsering.

Lärde du dig något nytt?

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.