Nybörjarguide till YouTube videoannonsering mot konsumenter 2022​

Youtube logo för Videoannonsering

Nybörjarguide till YouTube videoannonsering mot konsumenter 2022

I denna nybörjarguide går vi igenom allt du behöver veta för att komma igång med Videoannonsering YouTube för företagare till konsumenter.

Vad är videoannonser på YouTube?

Historia om YouTube

Youtube grundades på alla hjärtans dag, den 14 Februari 2005 av grundarna Steve Chen, Chad Hurley och Jawad Karim. Den absolut första videon som lades upp på denna nya platform var en av grundarnas Jawad Karims video ”Me at the zoo” som var endast 18 sekunder långt. Videon har 236 miljoner visningar. (Se videon)

YouTube Idag

Idag ägs Youtube av Google och har över två billioner aktiva användare varje månad.

För/Nackdelar med videoannonsering via Youtube

Annonserings fördelar

Användare säger att de är dubbelt så stor chans att de inhandlar någonting de har sett på Youtube

70 % av användare anser att Youtube hjälper dem att öka kännedomen av olika märken

De är fyra gånger större chans att de använder sig av Youtube istället för andra sociala plattformar för att hitta information om ett märke, produkt eller service

Det är kostnadseffektivt att annonsera på Youtube.

Nackdelar med annonsering

Att skapa content till dina videoannonser kan vara tidskrävande eftersom det tar väldigt mycket tid från ide till färdig produkt bland annat ingår det marknadsförings strategi och skapandet av innehållet samt mätning av processen framåt.

 

Att skapa innehåll som är engagerande krävs oftast en professionell content creator och det kan vara kostsamt situation.

De är kostnadseffektivt att annonsers via Youtube. Men att skapa content till dina videoannonser kan vara både tidskrävande och kostsamt. Du bör anställa en professionell filmare för att skapa engagerande innehåll med ett tydligt ”call to action”.

Vem/Vilka är din målgrupp?

Videoannonser target audience

Målgrupp

Geografiskt
Vart befinner sig dina potentiella kunder

Identitet
Riktar dina produkter eller tjänster sig till ett visst kön och ålder

Intressen
Lär känna dina kunder. Vad har de för intressen som kan relateras till dina vara eller tjänst.

KPI för annonsering på YouTube

KPI står för Key Performance indicator och är ett sätt att använda olika mätbara värden för att hur de går för din kampanj att nå dina prioriterade mål. Denna mätning sker under en avgränsad tidsperiod.

Webplatstrafik
Denna KPI är perfekt för dig som vill att fler från rätt målgrupp ska hitta till just din webbplats.

Prenumeranter
Denna KPI använder du för att öka dina prenumeranter och få ditt Youtube konto att växa.

Räckvidd
Här är målet att dina användare ska bli nyfika och testa dina produkter och tjänster.

Engagemang
Kommunicera med dina användare för att få dem att skapa engagemang så som att lika, kommentera och dela.

Hur skapar du ett annonskonto?

  • Logga in på Google Ads
  • Tryck på Starta Nu
  • Om du redan har ett google konto logga in med det. Annars välj ”Skapa konto”.
  • Lägg till betalningsmetod
  • Klicka på kategorin ”kampanjer”
  • Sedan klickar du på ”Skapa kampanj”
  • Grattis nu är du redo!

Vilka olika typer av YouTube videoannonser finns det?

Företagsannonser

Överhoppningsbara in stream-annonser
Överhoppningsbara annonser är ett användarvänligt och bra sätt att marknadsföra på. Du betalar endast för de fall där för vad användaren väljer att se klart din video eller alternativt trycker på en ”Call To Action-knapp.

Ej överhoppningsbara in stream-annonser
Denna video är mellan 15-20 sekunder lång och är inte inte möjlig att skippa för användaren. Din kampanj visas före, mitt i eller efter användarens valda video.

Videoflödesannonser
En liten miniatyr teaser kommer upp på skärmen högst upp på Youtubes söksida, på startsidan om du använder mobilen eller bredvid relaterade videos som användaren valt att klicka på.

Bumperannonser
Bumperannonser är den kortaste typen av annons. Den är endast 6 sekunder lång. Om du har ett snabbt och konkret budskap är denna annonstyp rätt för dig!

Outstream-annonser
Dessa annonser är helt mobilanpassade och visas inte på Youtube utan hos Googles videopartners. De visas utan ljud och användaren måste aktivt klicka på videon för att få ljud. Använd denna annonstyp om du snabbt och enkelt vill nå flera kunder.

Toppannonser
Precis som de låter visas denna videoannons högst upp på YouTubes startsida. Den kan visas med och utan ljud beroende på vad användaren väljer. Annonsen spelas upp per automatik.

Influencer marketing för YouTube videoannonsering

Influencer marketing har helt tagit över marknaden och hjälper företag att synas på ett bättre sätt. Konsumenter menar att de känner sig tryggare när en influencer, det vill säga en person som de ser upp till talar gott om en vara eller tjänst. Dock så litar inte unga människor alls eller helt på influensers men de följer ändå deras råd. 55% av kvinnor i åldern mellan 16-25 år köper varor som rekommenderas av influenser. De finns olika sätt att marknadsföra sig via en influenser men de finns också olika typer av Influensers.

Olika typer av influencers

Micro

En Micro Influencer är den minsta typen av influensers. Denna influenser har en mindre följare-skala men en har ett stort engagemang runt sina följare. De kan göra allt ifrån att vara en ”vardags influencer” till att ha ett starkt ledarskap och en stark röst.

Macro

En Macro Influenser är snäppet större än Micro. De kallas för en Digital Influencer och är mest känd som en Sociala medier kändis eller en professionell bloggare. Denna influenser har ej klar

Mega

Mega influenser innebär någon som är en riktig kändis. Så som artist, skådespelare, eller till och med Kim Kardashian. Du har extremt stort följarantal och alla vet vem du är.

Influencer marketing strategier


Youtube Tati PR Unboxing Video
Youtube Tati PR Unboxing video

Pressutskick

Detta passar er som har en nylansering eller har ett litet företag och skickar ut en produkt i förhoppning att influensers ska visa upp er vara i en video och nämna vad de tyckte om produkten.

Kontakt

En gratisprodukt ges i utbyte mot att de talar om produkten i sin kanal.
x antal kronor ges i betalning för att tala om produkten och dess funktioner i en minut,
x antal kronor ges i betalning för att visa när de använder varann alternativt får prova din tjänst gratis och talar om vad de tycker om den.
x antal kronor ges när de talar och använder produkten i upp till mellan fem till tio minuter.

Videoannonsering Jaclyn Hill x Becca Cosmetics Collaboration
Influencer marketing Videoannonsering Jaclyn Hill x Becca Cosmetics Collaboration

Influenser i dina ads

Sammarbete med en influenser som ska vara med i en av era videoannonser. Här är de viktigt att ni skriver ett bra kontrakt så att influensern kommer marknadsföra annonsen även i sina egna kanaler för en större spridning.

Budget för videoannonsering

Det är kostnadseffektivt att annonsera via Youtube då du kan bestämma hela din budget själv efter dina behöv. De som dock kan vara kostsamt är att anställa en Content creator som hjälper dig att skapa ditt kampanjmaterial. Detta är något jag dock rekommenderar för att få ett professionellt resultat.

Youtube Budget

Om du gillar min guide vore de trevligt om du ger mig lite kärlek genom att trycka på gilla knappen här nedan.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.