Nybörjarguide

Videoannonsering på Facebook B2C 2022

Behöver du hjälp med att skapa din första videoannonsering på Facebook? Men vet inte hur du ska komma igång? Då har du kommit rätt. Detta är en nybörjarguide till dig som aldrig tidigare skapat en videoannonsering mot privatkonsumenter (B2C). Få koll på de grundläggande förutsättningarna, hur en videoannonsering funkar 2022 och lär dig hur du lägger upp en annonsering i Meta Ads Manager. Följ guidens enkla steg och kom igång med din första videoannonsering på Facebook B2C 2022!

Grundläggande förutsättningar för all annonsering på Facebook

Föst och främst finns det några grundläggande förutsättningar du behöver ha på plats för att komma igång.  Dessa steg är av yttersta vikt för att du överhuvudtaget ska kunna annonsera på Facebook. Så snart du har checka av stegen nedan är du redo att fortsätta vidare med guiden.

Illustration på en bärbar dator som är inne på en företagssida på Facebook.

1. Först behöver du ha en företagssida på Facebook. Den skapar du genom Meta Business Manager.
Klicka här för att komma till Business Manager.

En illustration på en bärbar dator som är inne i Meta Ads Manager.

2. Nästa steg är att sätta upp ditt konto i Meta Ads Manager. Det är här du skapar dina annonser.
Klicka här för att komma till Ads Manager.

En illustration på en bärbar dator som konfigurerar betalmetod i Meta Ads Manager.

3. Till sist behöver du ha en komplett betalningsmetod i Ads Manager.

Slutligen behöver du se till att de personer som arbetar med ditt företags annonsering även har tillgång till alla konton. Du admistrerar accessen under kontoinställningarna. Om det bara är du som sköter detta, då är du redo att fortsätta med guiden! Grattis!

Vad innebär videoannonsering på Facebook B2C 2022?

Grattis till att du tagit dig vidare i guiden. Nu ska vi redogöra för vad en videoannons är. Som du kanske redan vet kan du annonsera både i video- och bildformat. Men denna guide fokuserar enbart på att skapa förståelse kring hur det funkar med video på Facebook.

En videoannons är en betald annonsyta som syns i en användares Facebookflöde med hjälp av rörligt material. En liknelse kan göras med det mer traditionella formatet tv-reklam. Här köper du upp tv-tid för att exponera ditt budskap för en bred publik. Samma sak gör du på Facebook. Den största skillnaden är att du vid videoannonsering på Facebook kan specificera din målgrupp tydligare än vid tv-annonsering och kan nå ”rätt” personer och följa dem hela vägen fram till ett potentiellt köp. En digital annons ska leda till en så kallad konvertering. Det kan till exempel vara att målgruppen ska klicka på annonsen, titta på videon eller interagera med den på något sätt. Viktigt att veta är vad du vill med din annonsering.

Till din hjälp finns några olika kampanjmål i Ads Manager (verktyget där du formar din annons). Här redogörs bland annat för vilka kampanjmål som lämpar sig väl för video. Exempelvis målsättning ”Medvetenhet” eller ”Interaktion”

Som tidigare nämnt, är det av högsta relevans att du vet vad du vill få ut av din annonsering. Detta har att göra med att du ska skapa en så bra videoannons som möjligt och veta hur den bidrar till en avslutad affär (exempelvis ett köp).

En illustration på en bärbar dator som ska välja kampanjmål i Meta Ads Manager.

Var och hur ska min videoannons synas?

Var och hur din videoannons ska synas väljer du själv. Men vi vill återigen belysa vikten av att ha ett mätbart mål för att veta om du överhuvudtaget lyckas med din annonsering. Du som annonsör behöver, som tidigare nämnt, kunna svara på följande frågor innan du sätter igång:
– Vad är syftet med min annonsering?
– Vad ska annonseringen resultera i? (Exempel: ska vi öka försäljning eller vill vi få fler prenumeranter på vårt nyheterbrev?)

Att annonsera kostar pengar – och ingen som jobbar med marknadsföring vill väl kasta pengar i sjön? Ett tydligt formulerat syfte med mätbara mål kommer att hjälpa dig i din utvärdering av kampanjen. Som ett resultat av detta har du mer kunskap med dig in i nästa kampanj och kan optimera ännu bättre!

I detta kapitel redogör vi några viktiga parametrar att ha med dig in redan i planeringsstadiet av ditt projekt för att du ska få ut så mycket av din videoannonsering. Genom att ta hänsyn till videons placering skapar du framför allt en bättre användarupplevelse för din målgrupp. Har du redan producerat din video och bara vill sätta igång din annonsering? Välj då den placering som lämpar sig bäst för det format du redan sitter på!

Psst… Denna guide fokuserar på hur videoannonsering på Facebook ser ut under 2022. Det sker hela tiden uppdateringar på plattformen så se till att du utgår från en guide som är aktuell. Vad som var relevant i en guide från 2020 behöver nödvändigtvis inte vara relevant 2022!

Placering och måttguide för videoannonsering på Facebook B2C 2022

Illustration på en placering för Facebook videoannonsering B2C 2022 i mobilvy.

Feed video ads

En feed video syns i användarens nyhetsflöde. Alltså den del där du utforskar vad vänner och företag har publicerat organiskt. I detta flöde kan du köpa en annonsyta där din video dyker upp med en markering ”sponsras” för att tydliggöra för målgruppen att det är ett reklambudskap som dyker upp.

Rekommenderat format: 16:9, 1:1, 4:5.
Rekommenderad längd: 1-60 sek.

Illustration på en placering för Facebook videoannonsering B2C 2022 i mobilby.

In-stream video ads

En placering med in-stream video innebär att ditt budskap funkar som en reklampaus hos de som redan tittar på en video längre än 60 sekunder.

Rekommenderat format: 16:9, 1:1.
Rekommenderad längd: 5-15 sek.

Illustration på en placering för Facebook videoannonsering B2C 2022 i mobilvy.

Marketsplace video ads

Facebook Marketsplace är ett forum där användare kan köpa och sälja produkter. Här kan du välja att placera din annons. Säljer du någon form av produkt i ditt företag kan detta vara ett lämpligt forum – beroende på vad syftet med din annonsering är såklart.

Rekommenderat format: 1:1.
Rekommenderad längd: 1-60 sek.

Illustration på en placering för Facebook videoannonsering B2C 2022 i mobilvy.

Story ads (Händelser)

Facebook har en storiesfunktion på plattformen – händelser som försvinner efter 24 timmar. Du köper här en annonsyta som ska dyka upp mellan användares olika uppdateringar.

Rekommenderat format: 9:16.
Rekommenderad längd:  1-15 sek.

Måttguide

Illustration på ett videoformat för Facebook videoannonsering B2C 2022 i mobilvy.

Liggande: 16:9 (1920×1080 px)

Illustration på ett videoformat för Facebook videoannonsering B2C 2022 i mobilvy.

Kvadratiskt: 1:1 (1080×1080 px)

Illustration på ett videoformat för Facebook videoannonsering B2C 2022 i mobilvy.

Stående: 4:5 (1080×1350 px)
(mobile only)

Illustration på ett videoformat för Facebook videoannonsering B2C 2022 i mobilvy.

Händelser: 9:16 (1080×1920 px)

De vanligaste misstagen vid videoannonsering på Facebook

Vi vill såklart att du lyckas med din första videoannons! Med anledning av detta har vi här listat några av de vanligaste misstagen företag gör i sin videoannonsering generellt. För att din annonsering ska vara framgångsrik – undvik då dessa vanliga misstag i din Facebook-annonsering.

Illustrationjämförelse på två videoformat för Facebook videoannonsering B2C 2022 i mobilvy.

1. Videon är ej anpassad för kanalen

Det traditionella videoformatet har länge varit 16:9. Men medielandskapet har under 2000-talet förändrats i takt med sociala mediernas frammarsch. Nu finns en hel uppsjö av format och devices -smartphones, digital-tv, surfplattor – you name it! Är det inte lättare att bara ha ett format och köra ut det i alla kanaler? Svaret är jo, det är det. Men det kan komma att kosta dig mer. Resultatet av att inte anpassa din video i vald kanal är ett vanligt rookie mistake.

Anpassa därför videoformatet efter ditt kanalval. Ska du annonsera i Facebook stories, använd då uteslutande de dimensioner som är rekommenderade. Som ett resultat av att göra ett medvetet formatval får du ut mer av annonsen, användarupplevelsen blir bättre, och det är större chans att du når fram med ditt budskap.

Vad hade du själv föredragit om du swipear runt på Facebook händelser? Hade du föredragit illustration 1 eller illustration 2? Du är redan i ett heltäckande skärmläge – utnyttja då annonsytan till fullo om du valt att annonsera mobilt!

2. Videon är ej textad

Det är många som tittar på videos utan ljud. Vi smygtittar på jobbet, på bussen och i allmänna ytor där det vistas människor som vi ej vill störa. Så är det ens möjligt att nå ut med sitt budskap i en video när man plockar bort halva grejen och klippet är ljudlöst? Svaret är faktiskt ja! Gör det därför möjligt för din målgrupp att förstå ditt budskap utan krav på ljud. Jobba med grafiken i din video eller varför inte texta om en dialog sker? Inte bara ökar det chanserna för att du få en längre videovisning – utan du tillgänglighetsanpassar även dina budskap till fler.

Tänk dig att du tittar på en film med ett annat språk utan subtitles. Hur kul hade det varit? Och hade du ens förstått filmens budskap? Förmodligen inte. Med hänsyn till detta – visst känns det som en självklarhet att förtydliga med text eller grafik?

Illustrationjämförelse på en textad- och en otextad video för Facebook videoannonsering B2C 2022 i mobilvy.
Illustration på en videos stopping power för Facebook videoannonsering B2C 2022 i mobilvy.

3. Det viktigaste sist

Sist men inte minst är det viktigt att veta att företag år 2022 endast har endast 1,5 sekunder på sig att fånga en tittares uppmärksamhet. Som en följd av att inte ha detta i åtanke kan du tappa en potentiell kund bara genom att inte låta dem förstå vad det är du vill direkt. Marknadsför du din video i syfte av att sälja en produkt? Starta då videon med det viktigaste först – inte sist. Med andra ord så då behöver din ”stopping power” vara inledningsvis. Alltså det som får en användare att stanna och faktiskt titta på din video.

Hur agerar du själv när du tittar på videos online?

Men hur gör jag och var klickas jag i Ads Manager?

Nu har du tillräckligt med förståelse kring några av de mest grundläggande kunskaper som krävs för att komma igång med videoannonsering på Facebook B2C 2022 utifrån rådande premisser. Genom att följa tipsen som vi nu redogjort undviker du inte bara några av de vanligaste fällorna – utan du har nu en baskunskap för hur du producerar content som har rätt förutsättningar för att nå fram.

Det kan kännas överväldigande att ta dig ann din första videoannons i Ads Manager. Men du kan pusta ut! Genom att följa nedanstående steg kommer du att få igång din annonsering på nolltid. Det viktigaste i just denna guide är inte resultatet, utan det är att våga komma igång och testa! Som ett resultat av detta är du ett steg närmre till att kunna optimera dina annonser på rätt sätt! Vi ska försöka hålla det enkelt och förklara för dig var du ska klicka. Finliret får komma senare när du är mer varm i kläderna och vågar experimentera mer! För kom ihåg… Alla är vi barn i början!

Illustration på bärbar dator som är inne i Meta Ads Manager.

Följ dessa steg för att komma igång med din första videoannons

Det finns tre olika delar du behöver ha koll på när du skapar din annons:
1. Kampanj – Först sätter du kampanjmål.
2. Ad Set – Vidare bestämmer du målgrupp, budget, placering och tidsplan.
3. Annons – Slutligen, utformningen av din annons.

Kampanjmål

Det första steget är att välja det övergripande kampanjmål din videoannons ska ha. Som vi nämnde tidigare, finns det rekommendationer på vilket typ av annonsmål du bör ha när du jobbar med video. Dessa alternativ är väl synliga i den vy du bör ha uppe just nu. Välj mål och klicka på ”Nästa”.

Ad set

Har du exempelvis valt ”Interaktion” i ditt kampanjmål ser du nu olika möjliga konverteringar för din videoannons. Exempelvis kanske ditt kampanjmål är x-antal videovisningar? Då väljer du det här. Du har nu valt dina mätpunkter för annonsen.

Lite längre ner i annonsens Ad set hittar du även budgeten. Eftersom detta är din första videoannons tycker vi att du ska sätta en budget för en livstid och låta Facebook fördela pengen själv.

Nu vidare till paragrafen ”Målgrupp”. Ingen känner din bättre målgrupp bättre än du själv. Ställ därför in demografi utifrån det som passar dem bäst. Här kan du alltså välja vilken målgrupp din annons ska exponeras för.

Slutligen behöver du göra några inställningar under ”Placeringar”. För att komma hit behöver du klicka i ”Manuella placringar”. Nu syns ett stort utval av kanalval där du kan placera din video. Kommer du ihåg måttguiden vi gick igenom tidigare? Här är den relevant! Klicka i de alternativ som passar din annonseringsplan bäst och klicka på ”Nästa”.

Illustration på bärbar dator som är inne i Meta Ads Manager.
Illustration på bärbar dator som är inne i Meta Ads Manager.

Annons

Nu befinner du dig i annonsens sista steg – själva utformningen. Här väljer du din företagsidentitet (avsändare), annonskonfigurering, annonsinnehåll inklusive annonscopy.

I högerspalten kommer du att se en förhandsvisning på hur din annons kommer att se ut när den går igång. Bearbeta annonsen tills du är nöjd och skicka slutligen in på granskning.

Tänk på att det är viktigt med en tydlig CTA (call to action). Vad vill du att din målgrupp ska göra? Titta på videon? Prenumerera på ett nyhetsbrev? Förtydliga för att undvika missförstånd!

Din checklista innan du startar din första videoannonsering på Facebook B2C 2022

Grattis! Du är nu i slutet av denna nybörjarguide. För att sammanfatta guidens innehåll har vi avslutningsvis skapat en checklista. Om du kan bocka av nedanstående punkter är du redo att skicka in din första videoannons på granskning! Lycka till.

1. Det grundläggande för annonsering

Först och främst har du en företagssida och ett annonskonto med betalningsuppgifter ifyllt. Om ej, återgå till rätt kapitel genom att klicka här.

Illustration på en bärbar dator med en checklista.

2. Placeringar och mått för videoannonser

Vidare har du koll på vilken placering och vilket mått som passar din video bäst. Tilläggas kan även att du utgår från årets rekommenderade mått. Har du ej koll, återgå till rätt kapitel genom att klicka här. 

Illustration på en bärbar dator med en checklista.

3. Förståelse för vanliga misstag vid videoannonsering

Lika viktigt är det att undvika vanliga misstag för att optimera din videoannons. Har du ej koll på dessa, återgå då till rätt kapitel genom att klicka här.

Illustration på en bärbar dator med en checklista.

4. Rätt inställningar för videoannonsering på Facebook i Ads Manager

Slutligen har du ställt in korrekt inställningar i din videoannons inställningar. Se över hur du gör i Ads Manager om du är osäker genom att klicka här.

Vill du lära dig mer om videoannonsering?

Det finns mycket mer att lära dig kring videoannonsering på sociala medier. Spana in någon av nedanstående guider för att lära dig mer:

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.