Animerad bild på en mobiltelefon inne på Instagram med likes ovanför

Videoannonsera på Instagram - enkel guide för nybörjare

Varje månad använder över en miljard människor Instagram. Att annonsera på Instagram har därför kommit att bli ett effektivt sätt för företag att nå potentiella kunder och visa upp sitt innehåll. Trots det saknar många företag kunskapen att själva hantera sin digitala marknadsföring, vilket ofta blir kostsamt. I den här guiden lär du dig grunderna för att videoannonsera på Instagram så att du själv kan äga din annonsering.

Varför videoannonsera på Instagram?

Forrester Research menar att en video på en minut är värd 1,8 miljoner ord. Det innebär en enorm möjlighet att leverera information på kort tid utan att mottagaren tappar intresset. Dessutom föredrar majoriteten av människor video framför text, då det anses både mer begripligt och underhållande att titta på video än att läsa något.

Fördelar med att annonsera din video på Instagram:

 • Möjligheten att anpassa målgruppen och påverka vilka som ska nås av ditt budskap.
 • Visa upp din produkt, tjänst eller ditt varumärke bland potentiella kunder, som i dagsläget inte känner till dig.
 • Rikta videomarknadsföring mot personer som tidigare besökt din webbplats eller följer dig på sociala medier.

Vilka målgrupper kan man nå?

Alla som använder Instagram kan potentiellt bli ens målgrupp. Det är dock viktigt att ta reda på vem det är du egentligen vill nå när du vill annonsera, för att sedan kunna skapa en målgrupp som passar din videoannons utifrån ditt budskap och dina mål. Du kan specificera din målgrupp utifrån geografiska områdenålderkönintressen och beteenden. Ju bättre du känner till din målgrupps beteenden från start, desto enklare blir det att rikta annonsen till personen i fråga. Sammanfattningsvis kan man säga att målgruppsanpassning är en viktig aspekt för att lyckas med sin annonsering, vilket därför är värt att lägga tid på.

Animerade människor som kollar i sina mobiltelefoner

Videoplacering på Instagram

 • Flöde: Video i flöde visas precis som det låter i vårt vanliga flöde. Videon kan vara mellan 1 till 60 minuter. Efter första minuten får man välja om man vill klicka på att se klart filmen om man vill se mer. 
 • Händelse: En händelse, eller Story som man ofta säger, är max 15 sekunder lång och lever kvar i 24 timmar om man inte sparar den i sina höjdpunkter. Är videon längre än 15 sekunder delas den upp i flera händelser.
 • Live: Direktsändning som kan sparas i ditt flöde. Ett enkelt sätt att interagera med dina följare. Du kan sända live i totalt 60 minuter och efter det avslutar Instagram din sändning.
 • Reels: Instagrams svar på TikTok. Snabb underhållning till musik. Videon kan vara upp till 30 sekunder lång och går att klippa och klistra för roliga effekter.
 • IGTV: En separat kanal i Instagram där du både kan posta fristående videor eller videor som ingår i serier. Perfekt om du vill skapa nya avsnitt löpande inom ett visst tema. Här kan du ladda upp filmer som är upp till 60 minuter långa och dela första minuten i ditt flöde.
Animerad videoannons på Instagram

Annonsformat för video

Beroende på vart du ska placera dina videoannonser kan rekommenderade bildformat skilja sig. Nedan ser du de tre vanligaste formaten som du bör förhålla dig till när du ska videoannonsera på Instagram:

Guide på vilka format du kan använda för videoannonsring på Instagram

Källa: Studiotale.

Skapa videoannons i Ads Manager

Det finns två sätt att publicera din videoannons på, antingen kan du välja att göra det direkt i Instagram genom att marknadsföra ditt inlägg eller genom att sätta upp en kampanj i Ads Manager.

Ads Manager är ett samlingsverktyg för att köra annonser på Facebook, Instagram, Messenger eller Audience Network. I Ads Manager får du en överblick över dina kampanjer och hur det går för dina olika annonser med hänsyn till dina marknadsföringsmål.

Så skapar du din videoannons för Instagram steg för steg:

För att annonsera via Ads Manager behöver du skapa en företagssida på Facebook som automatiskt genererar ett konto i Ads Manager.

 1. Öppna Ads Manager.
 2. Klicka på + Skapa.
 3. Välj målsättning och klicka på Fortsätt.
 4. Ange information om optimering av kampanjbudget och klicka på Nästa.
 5. Välj budget, målgrupp, placeringar och optimering. Klicka sedan på Nästa.
 6. Klicka på En bild eller video eller Carousel i avsnittet Om du valt målsättning Videovisningar kan du endast använda En video.
 7. Ladda upp din video.
 8. Klicka på Redigera video för att beskära och anpassa miniatyrbild.
 9. Lägg till text, länkar och spårning. När du är klar klickar du på Publicera för att köra videoannonsen.
Kostnader för videoannonser på Instagram B2B

Vad kostar det att videoannonsera på Instagram?

Att annonsera på Instagram kan kosta allt från några kronor till flera tusenlappar. Vad en specifik annons kommer att kosta är svårt att veta på förhand, då kostnaden påverkas av flera faktorer. Det är därför viktigt att sätta en budget utifrån vad man är villig att betala för sina annonser. När du skapar dina annonser på Instagram finns det tre saker du bör ta hänsyn till:

 • Budget: Hur mycket du är villig att spendera på din videoannons
 • Varaktighet: Hur länge du vill att din annons ska synas
 • Distribution: Din annons visas och anpassas för både flöde och händelser

Hur många som kommer att nås av annonsen påverkas av den budget du valt. När du ställer in hur mycket du vill spendera och till vilken målgrupp kan du se en uppskattning av hur många personer din annons kommer att nå, vilket i sin tur gör det möjligt att justera budget efter antalet potentiella mottagare.

4 tips för lyckad videoannonsering på Instagram

1. Ha en tydlig strategi för dina videoannonser

Först och främst bör du ta reda på vad du vill uppnå med annonseringen. Vad är ditt syfte och vad vill du att dina videoannonser på Instagram ska generera? Kanske vill du skapa varumärkeskännedom, driva trafik till en hemsida eller att användaren ska genomföra ett köp. Oavsett mål bör du ha en tydlig strategi för att enklare kunna sätta upp din kampanj och sedan följa den. 

2. Använd relevanta budskap i din annonsering

För att attrahera en målgrupp krävs relevanta budskap, oavsett vilken typ av annonsering det gäller. När det kommer till annonsering på Instagram är det viktigt att ha en förståelse om att det är en bildapp med förväntningar om att användaren ska bli inspirerad, vilket ställer höga krav på kvalitet och genomförande. 

3. Optimera dina kampanjer

När du laddat upp din videoannons är det viktigt att du följer upp och optimerar den utifrån dina mål. Om du kör flera annonser samtidigt kan du till exempel stänga av annonser som fungerar mindre bra, alternativt justera budget eller målgrupp för ett bättre resultat. Vid annonsering på Instagram kommer trafiken ofta från mobiltelefoner, så tänk även på att forma och optimera dina annonser och din landningssida utifrån mobilanvändare.

4. Mät och utvärdera dina videoannonser

Vad gick bra respektive mindre bra och vad bör jag tänka på till nästa gång? Nyckeln till framgång är att analysera resultatet. Identifiera mätpunkter för videokampanjen som du mäter och utvärdera för att se hur annonseringen prestera utifrån ditt syfte. Fram tills det att du kan jämföra ditt resultat med tidigare kampanjer är det bra att testa sig fram och försöka förstå vad som gått bra respektive mindre bra. Det är också viktigt att hålla koll på- vad andra företag i branschen gör.

Lär dig att videoannonsera på Facebook här

Klicka här för att läsa mer om att videoannonsera på LinkedIn.

Vill du videoannonsera på Twitter, klicka här

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.