Videoannonser på Instagram

Vill du också annonsera med video på Instagram? Smart! 
Fördelarna med att köra videoannonser på Instagram är många. För det första är det rätt i tiden, för det andra har det en hög konverteringsgrad – och om det görs på rätt sätt – kostnadseffektivt. Så följ denna guide för att lyckas med videoannonser för Instagram!

 

Filma med mobilkamera för att skapa videoannonser på instagram

DÄRFÖR SKA DU KÖRA VIDEOANNONSER PÅ INStaGRAM

Instagram har 500 miljoner aktiva användare.

Dagligen.

Så missa inte chansen att nå ut med ditt varumärke, produkt eller tjänst till din målgrupp. Scrolla vidare för att gå igenom guiden för att lära dig mer om videoannonser på Instagram. Lär dig hur »

App login om varför du ska videoannonsera på instagram

1. Därför ska du ha videoannonser

Visuell kommunikation och rörlig bild, det vill säga video, är viktigare än någonsin. Därför kan du i den här guiden läsa om fördelarna med videoannonser på Instagram. För det första är det många användare som upplever video som underhållande och utbildande. För det andra är det också ett enkelt sätt att öka kännedomen om ditt varumärke genom att lyfta fram din produkt eller din tjänst. Med andra ord, konverteringsgraden ökar med rörlig bild och enligt undersökningskällor som sajten Sublime sammanställt, avslöjas det att den genomsnittlige användaren tillbringar 260% mer på webbsidor som har video, jämfört med sidor utan. Följaktligen, använder man dessutom video på sin annonskampanjs landningssida får sidan dubbelt så hög konverteringsgrad jämfört med landningssidor utan.

Mobilapplikationen Instagram ägs av företaget Meta, samma företag som ligger bakom Facebook. Bilder på Instagram får 23% mer engagemang än bilder på Facebook, – men videor står sig ännu bättre, med hela 38 % mer engagemang än Facebook!

BÄTTRE PÅ INSTAGRAM
10 %

Bilder på Instagram får 23% mer engagemang än bilder på Facebook.

BÄTTRE MED VIDEO
15 %

Videor på Instagram står sig ännu bättre än bilder; 38 % mer engagemang än på Facebook!

2. Videoplaceringar för Instagram

Förutom bilder finns det flera olika möjligheter för att skapa videoannonser på Instagram. Som exempel är Instagram Stories som har blivit väldigt populärt den senaste tiden. Bästa sättet att ta reda på vad som är optimalt för ditt ändamål, är därför att testa och pröva dig fram! I det här avsnittet följer en översikt över stories, reels och andra möjligheter för Instagram:

Instagram Feed

Sedan tidigare känner du säkert till Instagram Feed, det vill säga det vanliga flödet där dina bilder visas. På samma sätt kan du istället ladda upp videos som är max 60 sekunder långa. Dessa sparas likaledes i ditt galleriflöde, precis som om du skulle postat en bild och ligger kvar tills du själv väljer att ta bort den.

Instagram Stories

I likhet med videos i din feed, är stories eller händelser som det också kallas, korta klipp på max 15 sekunder. Du kan också ladda upp längre, men på grund av detta, delas de upp i flera stories efter varandra istället. Till skillnad från din vanliga feed, försvinner stories efter 24 h, vilket i själva verket gör det till en perfekt kanal för att dela "behind-the-scenes" eller liknande händelser. Stories kan dock sparas i ditt egna publika arkiv som kallas ”höjdpunkter”. Höjdpunkter kan även grupperas efter valfria kategorier och vara synbara i din profil.

Instagram Reels

Reels är videoklipp, oftast med musik, som är upp till 60 sekunder långa (tidigare 30 sek). Reels efterliknar i synnerhet videotjänsten TikTok. Jämfört med TikTok har även reels ett eget redigeringsverktyg. På så sätt kan du på ett enkelt och lätt sätt lägga på filter, bildtexter och interaktiva bakgrunder. Därmed kan du skapa du högre engagemang för din reel!

Instagram Live

I tidigare exempel kan du publicera när du önskar. Men sedan ett tag tillbaka har du möjligheten att sända "live". För närvarande är det i huvudsak det bästa sättet att interagera med dina följare och ger därmed bäst resultat i ranking. Direktsändningen kan sedan sparas i din feed (flöde). Som sagt, möjligheten med live har inte slagit igenom fullt ut ännu (2022), men av samma skäl är konkurrensen är låg och därmed fördelaktig att använda.

Instagram IGTV

Slutligen har vi IGTV, när du önskar att lägga ut längre videos. Här kan du upp till 10 min långa (vissa konton kan lägga upp videos som är upp till 60 min). IGTV är Instagram videovisning som fungerar på motsvarande sätt som YouTube.

3. Bildstorlekar och mått för Instagram

I detta avsnittet får du veta vilka bildstorlek man ska använda för videoannonser på Instagram. Vad är exempelvis det rekommenderande formatet för Instagram Story? Här har du en snabb och tydlig lathund för måtten som gäller för Instagram.

Videoinlägg

Kvadratisk 1080 x1080
Stående (porträtt) 1080 x 1350
Liggande (landskap) 1080 x 608

Stories och Reels

Stående (porträtt) 1080 x 1920

IGTV

Stående (porträtt) 1080 x 1920
Liggande (landskap) 1920 x 1080

Hitta din målgrupp på Instagram

4. Hitta din målgrupp

Givet dessa punkter så är det målet för din video som avgör stilen på videon som passar bäst för din målgrupp. I själva verket har video lättare för att skapa känsla och bygga förtroende hos publiken. Med andra ord så ska du utgå från det som du redan vet om din målgrupp, exempelvis: ålder, geografisk plats eller beteende. För att förtydliga, i Instagram kan du kolla upp ditt eget kontos statistik för att få veta mer om din egen målgrupp. Kortfattat beskrivet kan du framför allt se information såsom vilken veckodag samt klockslag som är mest intressant för dina följare. Här kan du se mer information om hur du visar statistik om dina följare. Avslutningsvis kan du kan också djupdyka i statistiken för att lära dig mer genom Instagram for Business.

5. Budget - vad kostar det?

När allt kommer omkring – vad kostar det att videoannonsera på Instagram? På Instagram kan du välja mellan olika budgivningsmodeller:
– Betala per klick (CPC)
– Betala per visning (CPM)
I snitt betalar företag 1.70kr – 17.00kr per klick och 57kr per 1000 visningar.
Det kostar mellan 1.70 – 17.00 kr att nå 1000 personer på Instagram.

Hur som helst kommer din kostnad att variera, i synnerhet om du är en ny annonsör eller inte, och hur relevant du är i annonsens utformande mot din målgrupp. Trots allt är det inte alltid den som har mest pengar i budgeten som kommer lyckas allra bäst. Tvärtom, det handlar om att ha videoinnehåll med bäst relevans, det vill säga balansen mellan det du som avsändare vill säga och det som den som tittar faktiskt vill veta. Det är först då som du framför allt får din målgrupp att bli intresserad av det du erbjuder.

6. Så skapar du video för Instagram

Allt du behöver veta och en steg-för-steg-guide om hur du skapar till publicerar videoannonser på Instagram!

I det här avsnittet får du framför allt lära dig hur du skapar en genomtänkt strategi med relevant innehåll som behövs för att lyckas. Med andra ord, allt som krävs för att det ska bli enkelt att komma igång att skapa en video, publicera den och därmed nå ut till din målgrupp på Instagram!  

6.1 Strategi för videoannonser

För att lyckas med videoannonser på Instagram behöver du först en strategi – för att förtydliga – vad är ditt huvudmål med videon? Med andra ord, se till att besvara frågorna när, var, hur och varför. Börja med att skriva ett kortfattat manus, med en början, mitt och slut.

Din videos start bör ha en hook som fångar tittaren.

Vid denna tidpunkt, ”start”, är det bra att presentera ett problem eller en ”hook” som fångar tittarens intresse direkt. Inled med din lösning på en gång – vad är ditt erbjudande? När du är i första steget gällande annonsering för varumärkeskännedom och siktar på räckvidd som målsättning – så har du bara 3 sekunder* på dig att presentera vad du egentligen vill ha sagt innan tittare ledsnar och scrollar vidare. Efter en bra start är det viktigt att fortsätta med en intressant mitt.

’3 sek gäller förutsatt att du riktar dig mot bredare målgrupp medan du mot nischad målgrupp, faktiskt har längre tid på dig (utbildningsvideo).

Se till att bygga upp intresset för tittaren i videons mitt.

Därefter behöver du introducera och bygga upp intresset för din produkt eller tjänst. Avsluta med en uppmaning till handling.

Sammanfattningsvis, håll manuset så kort för att få maximal effekt.
Använd dig av AIDA-modellen för att lättare lyckas med din video och för att få till ett bra avstamp till avslut!

Se till att ha en call to action i videons slut.
Avslutningsvis – vad vill du att tittaren ska komma ihåg? Vad vill du att tittaren ska göra? Beroende på ditt mål – varumärkeskännedom, sälja en produkt etc, är det viktigt att avsluta med en så kallad ”Call to action” (CTA), det vill säga vad tittaren ska göra efter ha sett din video (här återkommer frågan; Vad är syftet med din annonsvideo på Instagram?). När du har skapat ditt material är det dags att gå vidare för publicering.

6.2 Fototips för videoannonser

Innan du börjar skapa din videoannons för Instagram är det några grejer du behöver ha koll på. Exempelvis är det viktigt att filma i ett bra ljusläge, dessutom bör du vara noga med att få bra ljud och se till att ha en plan (strategi) redan innan du börjar filma och redigera. Se dessutom till att ha koll på de tekniska bitarna inför slutresultatet av din videoannons. 

Kamera med stativ för att skapa bra fotot när du skapar videoannons

FOTO

Orolig att du behöver köpa dyr utrustning? Var inte det. I dagens utvecklade mobiltelefoner är kameran så pass bra att de räcker mer än väl för ditt ändamål! Ett stativ är ett bra tips. Det är en billig investering för att undvika skakiga eller suddiga bilder när du skapar din video. Nästa steg att tänka på är ljuset.

Arbeta med ljus och en kamera som filmar i dagsljus för bästa kvalitet

LJUS

Innan du ska filma är det läge att fundera på om du ska göra det utomhus eller inomhus. Fördelen är att helst filma utomhus under dagtid, då är det som oftast bäst ljus.

Behöver du däremot filma inomhus, se till att hålla dig nära fönster för att eftersträva så naturlig ljuskälla som möjligt. 

Spela in ljud med mobilen för videoannons på instagram

LJUD

Genom att använda en mikrofon, förslagsvis en liten myggmikrofon som kopplas direkt till mobilen, höjer du kvaliteten på videon avsevärt. 

Observera att standardinställningen för ljud på Instagram är ”mute”, det vill säga tyst. Till följd av detta så behöver du lägga till ditt budskap i text direkt i din video.
  Som ett resultat av att använda text skapar du en visuellt tilltalande layout samtidigt som du når du med ditt varumärke.

VIDEOREDIGERING

För att få bästa annonsvideo i både bild och budskap behöver du oftast redigera den genom att klippa bort, korta ner eller lägga ihop olika delar av videon. Det finns flera verktyg för redigering, både för dator och mobil, och innehåller en uppsjö av olika effekter och möjligheter. Men det finns också gratisappar för mobilen som fixar jobbet enkelt och snabbt. Två populära är Adobe Premiere Rush och iMovie. Bästa sättet är att testa sig fram!

FILFORMAT

Slutligen lite teknisk information, med andra ord – videoannonser på Instagram måste sparas i formatet med filändelsen .mp4 eller .mov och får vara max 4GB stora.

Ikon för videoannonser på instagram

7. Så publicerar du videoannonser

Till sist är det äntligen dags att publicera! Du har nu skapat en video med strategi och budskap. Nu har du två val, välj att antingen publicera direkt i Instagram-appen eller genom Facebooks annons Ads Manager, därefter är det bara att ladda upp!

 1. Välj ett inlägg att marknadsföra
  Gör om befintliga inlägg till annonser. Välj foton eller videor som fångar människors uppmärksamhet och lyfter fram dina fördelar.
  Om du har en butik på Instagram kan du nu marknadsföra inlägg som innehåller produkttaggar. Du taggar helt enkelt produkterna i en bild, en video eller ett carousel-inlägg och marknadsför dem sedan i en annons.

 2. Välj mål
  Målet är den destination som du skickar användarna till när de klickar på annonsen så att de kan fortsätta köpprocessen.

 3. Definiera din målgrupp
  Rikta dig till människor som liknar dina största fans eller fokusera på en viss demografi.

 4. Ange budget och varaktighet
  Ge annonsen den tid och budget som behövs för att vi ska kunna hitta rätt människor på rätt platser.

  Undvik att pausa annonsen för tidigt så att inlärningsfasen inte blir avbruten. Om du vill göra ändringar i annonsen måste du ta bort den och sedan marknadsföra inlägget igen. Eller så använder du det du har lärt dig i en kommande kampanj.
 1. Gå till Ads Manager.
 2. Välj Skapa.
 3. Välj en målsättning med stöd för Instagram som en annonsplacering.
 4. Välj Fortsätt.
 5. Fyll i uppgifter om ditt Ad Set.
 6. I placeringsavsnittet kan du välja Manuella placeringar och sedan Instagram för att visa dina annonser på Instagram. Om du väljer Automatiska placeringar visas din annons i olika Facebook-placeringar, inklusive Instagram, för att ge dig bäst värde för dina annonser.
 7. Välj Fortsätt.

  Vill du lära dig mer? Besök Meta hjälpcenter 
 

8. Följ upp och utvärdera

Som ett resultat av ditt arbete, din planering och publicering, hur har det gått? Så nådde du ditt mål? Vad var fördelarna och fanns det några nackdelar? Behöver du ändra något för att nå ut bättre? Du kanske inte behöver ändra något i videon, utan dina inställningar för målgruppen? Hur såg din strategi ut från början?

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.