Så lyckas du med effektiv videoannonsering på Facebook

Videoannonser fångar intresse snabbt och låter ditt företag sticka ut. 
Här listar vi enkla steg för att skapa effektiv videoannonsering på Facebook!

Varför videoannonsera på Facebook?

Att synas med videoannonsering på Facebook gör att ditt företag sticker ut bland den enormt stora konkurrens som finns på marknaden idag. Dessutom kan en annons på plattformen driva stora mängder trafik till din hemsida, generera följare och låta nya kunder få upp ögonen för din verksamhet. Att snabbt nå både befintliga och nya kunder, och även användare som tidigare visat intresse av ditt eller liknande produkter och tjänster, gör att du inte behöver förlita dig på hur väl ditt varumärke hittas via organiska sök utan kan därför luta dig tillbaka och låta din videoannonsering göra jobbet!

Fördelar med videoannonsering​

Illustration på hemsida
Varumärkesstärkande

Förmedla en känsla för ert varumärke
på nya kreativa sätt.

Illustration för räckvidd
Räckvidd

Stor global plattform ger möjlighet
att bredda och specificera er målgrupp.

Illustration engagerande annonsering
Fånga intresse

Rörligt material väcker uppmärksamhet
och skapar engagemang.

Läs mer om varför man ska använda effektiv videoannonsering på Facebook.

Justera annonsinställningar för bästa resultat

Placering

Annonser dyker upp på en mängd olika placeringar i appen, exempelvis nyhetsflödet, Marketplace och Messenger för att nämna några. Beroende på vilken målgrupp du riktar dig till kan det därför vara bra att tänka igenom vilket budskap du vill nå ut med och hur användaren nyttjar plattformen. Du kan även välja en automatisk placering, det vill säga att Facebook placerar din kampanj utifrån vad de anser kommer ge bäst resultat för din kampanj.

Format

Idag finns en uppsjö av annonseringsmöjligheter på plattformen i syfte att engagera mottagaren och ger ett stort värde för företag att nå ut till sin målgrupp. Bildformatet smälter ofta in i mängden och att få mottagaren att läsa långa texter kan vara en utmaning. Däremot har videoformatet visat sig vara det mest effektiva formatet för att få uppmärksamhet och skapa engagemang hos mottagaren eftersom det väcker uppmärksamhet snabbare.  Har du för lite tid och kunskap att producera en avancerad video? Det enklaste sättet att producera rörligt material är genom ett automatiserat bildspel där Facebook sätter ihop bilderna till en videoslinga. Det går även lika bra med en GIF, animation eller videokarusell.

Budget

Vad kostar en videoannons på Facebook? Du styr själv över hur mycket kampanjen ska kosta genom att ställa in ett högsta belopp du vill betala för din annons. Facebook har ett budgetoptimeringsverktyg som sedan automatiskt ger rekommendationer för bästa konvertering och även ett estimat på förväntad räckvidd. Plattformen kommer sedan jobba för att du ska få bästa resultat. Här är några begrepp i onlinemarknadsföring som kan ge ett mått och fingervisning kring hur mycket interaktion din budget genererar.
 • CPC – Cost per click Betala för varje klick en användare gör på din annons.
 • CPM – Cost per mille Kostnad per 1000 visningar, betala för antalet visningar annonsen gett. Visningarna är inte unika användare utan kan visas flera gånger för samma person.
 • CTR – Click through rate Andel klick i förhållande till antal visningar. Ett bra sätt att mäta om din annons genererat intresse.
Målgrupp för effektiv videoannonsering på instgram

Nå rätt målgrupp för ditt budskap

Alla produkter och tjänster är riktade mot breda eller specifika kundgrupper och för att nå dessa potentiella köpare har dagens digitala annonsering stor genomslagskraft. Fördelarna med att nå rätt målgrupp för ditt varumärke är att din annons blir mer kostnadseffektiv. Genom att sätta upp tydliga mål och använda Facebook retargeting blir din annons relevant och skapar ett värde för mottagarna. Det mest lönsamma är inte att din annons når så brett som bara möjligt utan att nå de som engagerar sig i ditt innehåll, är mottagliga för annonseringen och har nära till köp. Nedan kan du läsa mer om hur du optimerar annonsen mot dina potentiella kunder.
AV FACEBOOKS ANNONSINTEKTER KOMMER VIA MOBILA ENHETER.
1 %
AV INTERNETANVÄNDARE I SVERIGE ANVÄNDER FACEBOOK.
1 %
SOM KLICKADE PÅ EN ANNONS GJORDE ETT KÖP.
1 %

Här hittar du mer intressant statistik om användandet av Facebook.

Sätt upp tydliga mål med annonseringen

Att noggrant tänka igenom vad syftet med annonseringen är och sätta upp tydliga mål innan gör att man efter kampanjen kan följa upp om utfallet blev som förväntat, nackdelarna är annars att det blir svårt att få en uppfattning om hur väl annonseringen slår och var man vill komma med sitt budskap. På så sätt kan man identifiera vad som är mest framgångsrikt för sitt företag genom att testa olika uppsättningar av annonser. 

Dessa frågor kan vara bra att ställa sig innan en kampanj:

 • Vad är målet med annonseringen?
  Förslagsvis v
  arumärkesbyggande, ökad försäljning eller mer trafik till hemsidan.
 • Vilket budskap ska kommuniceras? 
  Till exempel ett erbjudande eller ett unikt värdeskapande innehåll. 
 • Var i köpresan nås kunden av annonsen?

Facebook retargeting

Vad är Facebook retargeting? Tekniken låter företag att följa sina besökare som inte konverterat med riktad annonsering tills ett köp genomförs. Detta hjälper till att förstå målgruppen och nå den med precision, där sparade cookies och tidigare interaktion ger data om användaren för att kunna presentera relevanta annonser och erbjudanden. Syftet är att påminna kunden om köp vilket har visat sig ha enormt stort utfall.

För att kunna rikta annonseringen mot dessa besökare måste Facebook pixel installeras på hemsidan som är en spårningskod som identifierar besökare med precision. Det ger möjlighet att mäta, optimera och rikta annonsering och Facebook kan i sin tur förstå och presentera budskapet för relevanta mottagare.

Effektiv videoannonsering på facebook får interaktion

Maximera interaktion på annonsen

Videoannonser är ett ultimat sätt att marknadsföra en produkt eller tjänst på för att snabbt få uppmärksamhet. Men hur gör man då för att öka mottagarens engagemang och klickbenägenhet?

Förbättra annonsupplevelsen och engagera målgruppen

Ju mer kreativt och välgenomtänkt innehåll i annonsen, desto större är chansen att målgruppen engagerar sig. Genom att fylla annonsutrymmet med unikt och värdeskapande innehåll som användaren önskar konsumera kommer engagemanget bli som störst, varför man måste förstå sin målgrupp. Sociala medier används främst för att söka underhållning, utbildning eller inspiration och viljan att se annonser under tiden är inte särskilt hög. Kanske kan annonsinnehållet istället fylla någon av dessa syften?

Möjligheten att kommentera och få likes ger stora möjligheter för användare att reagera och uttrycka sig om företag, vilket i sin tur också gör det enkelt att som företagare besvara kunders reaktioner snabbt. Kanske kan frågor i annonsen ge en reaktion? Ha som mål att svara på alla kommentarer, det ger ett seriöst intryck av att ni bryr er om kundupplevelsen.

Vikten av bra annonstext

Hur du väljer att presentera din kampanj gör stor skillnad. Budskapet ska presenteras på ett kortfattat och tydligt sätt för att kunna förstås inom några få sekunder. Om man behöver fundera över vad din annons innebär eller erbjuder tappar du direkt en möjlig affär. Att förstå mottagarens behov och känslor gör att du kan presentera varumärkets lösningar på ett sätt som användaren kan identifiera sig med. Med en tydlig rubrik som beskriver annonsinnehållet, ledande text genom videon, ett unikt erbjudande med uppmaning om riskfritt köp får du en garanterad lyckad marknadsföring. AIDA är en bra modell att utgå ifrån för att ge din annons förutsättningarna att lyckas.

Tjänar man på att provocera och störa?

Mottagaren söker harmoni och reagerar därför på och uppmärksammar det som uppfattas som fel. Inslag vi inte förväntar oss kan dra stor uppmärksamhet och väcka känslor, å andra sidan kan detta även innebära en stor risk att varumärket skadas. Att provocera är en välkänd strategi för att sticka ut ur mängden, men var försiktig med vad som kommuniceras. Exempelvis en enkel felstavning kan uppröra mycket känslor hos språkentusiaster utan att vara allt för skadligt mot företaget.

Tips för att undvika vanliga misstag

Illustration mobil med ljudsymbol

Otydligt innehåll vid ljudlöst

Ljud låter dina videoannonser interagera med fler sinnen, men den stora majoriteten av all video på plattformen ses utan ljud. Tänk därför på att skapa innehåll som fungerar för båda situationerna. Kanske kan undertexter eller tydliga kortfattade budskap förenkla mottagandet av innehållet utan att ljud behöver sättas på. Innehållet blir då också tillgänglighetsanpassat för grupper som har hörselsvårigheter.
Illustration internet logga

Orelevant landningssida​

Landningssidan är en av de viktigaste detaljerna för att du inte ska tappa besökare. Om du fått upp intresset hos en användare att klicka på din annons vill du inte att besökaren upplever att landningssidan är irrelevant och lämnar. Tänk därför på vad syftet med din annons är och vad användaren förväntar sig för resultat. Annonserar du ut ett specifikt erbjudande? Länka då annonsen till detta erbjudande och inte till din startsida.
Illustration mobil med video

Inte mobilanpassat format​

Användare föredrar lättanvända mobilappar och därav minskar trafiken från dator och platta. Eftersom majoriteten besöker Facebook via mobilen är det därför rimligt att även presentera din kampanj i vertikalt eller kvadratiskt format för mobil. Då täcks större yta på skärmen av ditt budskap och ger en bättre upplevelse.
Illustration tidtagarur

För lång video med otydligt budskap​

I många fall kommer användare endast se en kortare sekvens av din annons om innehållet inte är väldigt träffande och intresseväckande. Sök därför en balans mellan videolängd och budskap, där särskilt loggan och viktigaste innehållet visas inom de första 15 sekunderna på ett sätt som är kortfattat och lätt att uppfatta.
Effektiv videoannonsering på Facebook via dataanalys

Analys och uppföljning av marknadsföringen

Vilka faktorer ska jag mäta för att optimera för en effektiv videoannonsering på Facebook? När en kampanj är över ger en analys av resultatet en tydlig bild av om konverteringarna uppfyllt dina uppsatta mål inför marknadsföringen. 

Att förstå och tolka resultatet

När du förstår vad som konverterar i din onlinemarknadsföring kan du effektivisera dina annonskostnader och genom att på din hemsida spåra från vilken kanal dina besökare kommer och hur de beter sig kan du luta dig mot statistik för att ta datadrivna beslut i framtida annonsering.

AB-testa olika annonsvarianter

Genom att testa olika annonsvarianter kan du hela tiden optimera innehållet för vad som ger mest konverteringar. Rubrik, innehåll, annonstext och CTA-knapptext testas mot varandra för att ge förutsättningar att skapa den mest effektiva kampanjen. Detsamma gäller för att identifiera din drömmålgrupp, att ställa in olika annonser mot olika grupper för att se vad som ger mest effekt.
Var denna sida hjälpsam?

Är du nybörjare och söker en steg för steg guide om hur du sätter upp en videoannons? 

Kom igång med denna 7-stegsguide!

Videoplacering och måttguide

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.