Videoannonsering på Facebook

Videoannonsering på Facebook behöver inte vara komplicerad! Vi ska ta alla nyanser steg efter steg, ge praktiska tips om hur du skapar en spännande videoannons som användare kommer titta klart. Nu kör vi?

Varför videoannonsera på Facebook eller Instagram?

 • Helt enkelt är det de mest populära sociala nätverk som lockar vår uppmärksamhet upp till 1-2 timmar per dag. Det gör sina användare dopaminberoende så att man har ett stadigt sug på att checka om det kommer någonting spännande eller viktigt.
 • Vanligtvis, även om man tittar på traditionell TV skrollar man samtidigt på mobilen.
 • Emellertid erbjuder Facebook stora möjligheter för att skapa och testa anpassade målgrupper.
 • Jämfört med bildformat skapar video större engagemang, väcker känslor, ger mer information inklusive icke-verbal information.

Hur skapar man en videoannons på Facebook

Det här guide om videoannonsering finns redan  på Facebook men vi vill förklara hela processen för dig så att få frågor är kvar. 

1. Först går du till Ads Manager.

2. Tryck på knappen + Skapa. Så här skapar du en kampanj som kan innehålla flera annonsgrupper och annonser.

3. Välj en målsättning som stödjer videoformatet. Facebook själv tipsar till Interaktion eller Medvetenhet.

4. I det nästa fönstret kommer det inställningar för en kampanj. Vanligtvis behöver man inte uppge något information förutom kampanjnamnet.

 
hur skapar man en videoannons på facebook steg1

Målgruppen, optimering och placeringar

5. På nästa skärmen bestämmer man sin målgrupp, platsen för konverteringar och typer av placeringar. Här fyller du:
 • Namn på ett Ad Set
 • Facebook sida – ditt företags sidan som kommer bli en bas för annonsen.
 • Dynamiskt innehåll behövs inte vanligtvis.
 • Budget – för nybörjare är det enklare med en daglig budget för att kunna kontrollera hur mycket man spenderar på reklam.
 • Schema – ange ett slutdatum om det behövs.
 • Målgrupp – hoppas att du känner dina kunder! Det går bra att ange Svenska och Engelska som målgruppens språk därför att det finns människor som pratar Svenska men använder Facebooks interface på Engelska.
hur annonserar man på facebook steg 2

Det är bra att välja Manuella placeringar, så här kan du välja de platserna där du tycker att din facebook videoannons ser bäst ut och användare är mest beredda för en meningsfull interaktion. De viktigaste placeringarna kan vara Facebook flödet, Instagram flödet, Stories och Reels (om din video är i helskärm-formatet). 

Antagligen är Facebook inte intresserad av att spara dina pengar. Därför “tipsar” det om att ta bort alla begränsningar så att systemet kan tillämpa sin “intellektuell” algoritm och visa din reklam till fler människor.

Optimering för annonsleverans> – för en videoannons finns det 2 bra alternativ: ThruPlay och 2 sekunders visningar. 

ThruPlay optimering “letar” efter människor som tittar gärna på videor och kommer mest sannolikt titta klart ditt klipp.

2 sekunders videovisningar kan kanske nå lite bredare men det finns en sannolikhet att man kan titta på videon i 2 sekunder av en slump.. 

fb videoannonsering steg3

Skapa videoannonsen!

6. Dags att börja med videoreklam på Facebook! Här verkar nästan allt vara enkelt.

 1. Välj en Facebook sida och ett Instagram konto som kommer bindas till annonsen.
 2. Klicka på Carousel, En bild eller video eller Samling beroende på ditt material. Vi går igenom olika format senare.
 3. Annonskonfiguration – Skapa Annons.
 4. Skriv en primär text, en rubrik och en beskrivning. Därefter ska du välja en rätt typ av knappen för din produkt eller tjänst.
 5. Välj destination – en webplats eller din sida beroende på vart du vill rikta traffiken.
 6. När du laddar upp videon kommer det analyseras av FB och det kommer säga vilka format som passar för din video.
 7. Om du har en Facebook pixel installerat kan du anpassa även Spårning för att analysera kampanjen senare.
 8. Du har en möjlighet att granska hur klippet kommer se ut på olika plattformar. Om allt fungerar bra är det endast kvar att starta kampanjen och betala.

Inte så krångligt! Det finns dock tusentals nyanser som kan göra din videoannonsering på Facebook mer eller mindre framgångsrik. Det beror på själva videon och målgruppens upplevelser från den.

videoannonser på fb
hur man skapar videoreklam på facebook

Videoformat för videoannonser på Facebook

Facebook har flera olika format för videoreklam och det är ganska lätt att gå vilse. Vilket format passar dig? Vi ska kolla vad som finns lite snabbt!

Bildspel

Även om det är inte exakt en video utan flera skiftande bilder räknar Facebook det som videoannons ändå. Det är enkel att skapa, passar bra när du saknar videomaterial men är sugen på att testa videoformat. FB säger även att det ser bra ut på olika enheter med olika anslutningshastigheter.

Carousel

Denna format liknar bildspel eftersom det är också en slider med upp till 10 bilder eller videor, fast till varje slide har en unik länk och beskrivning. Visst är det bekvämt för e-handel, när du vill visa dina nya eller rabatterade produkter, men kan fungera även för tjänster. En sådant format kan du använda om du har vissa målsättningar: Räckvidd,Trafik, Konverteringar, Katalogförsäljning, Butikstrafik.

Samling

En speciell typ av annons som spelar en större video och visar produkter från din katalog under det. För att skapa en samling behöver du en butik på FB eller Insta och välja en av dessa målsättningar: Räckvidd, Trafik, Konverteringar, Katalogförsäljning, Butikstrafik.

Händelser

Placeras i Instagram Stories och Facebook händelser. En video i en fullskärm format som är upp till 15 sek lång.

Video

Slutligen finns det ett format för klassisk videoannonsering på Facebook. Kan vara av olika format och olika längder. Man behöver ladda upp ett förgjort klipp eller skapa det i Facebooks egen videoredaktör.

Passar min video? Tekniska krav för Facebook videoreklam

Vilken typ av video passar för FB videoannonser?

Här kan du hitta alla krav. Filtyp: MP4, MOV eller GIF Förhållande: 1:1 (för dator eller mobil) eller 4:5 (för enbart mobil) Om man använder 4:5 formatet det ska fortfarande spelas på desktop men det kommer ha svarta kanter. Det kan man se i förhandsgranskning. Videoinställningar: H.264-komprimering, kvadratiska pixlar, fast bildhastighet, progressiv bildåtergivning och stereo AAC-ljudkomprimering med 128 kB/s eller mer Upplösning: minst 1080 × 1080 pixlar Minimal bredd och höjd:120 px Rekommenderas att annonsen använder undertexter och ljud (valfritt) Texten för video har också vissa begränsningar: rubrik och beskrivning på 27 tecken och primär text på 125 tecken. Inspelningstid: från enbart 1 sekund till 241 minuter Facebook tillåter videofiler med storleken upp till 4 GB

Vilken storlek (utlösning) på video ska man välja för annonsering på Facebook och Instagram?

Men vad ska en nybörjare egentligen välja? Nuförtiden är det mobiler som tar över världen, så vi fokuserar främst på det mobila formatet. Vårt mål är att ta upp mer yta på skärmen så att användaren har mera chanser att fastna på annonsen. För en flöde kan du välja 4:5 formatet som blir lite större på mobilen. I värsta fall kommer det med svarta kanter på datorn. Däremot om du har en stor andel datatrafik kanske är det en bra ide att använda det universella 1:1 formatet. Undvika använda flödeupplösningar för Stories och händelser. Om du vill ha se högre effekt från dessa placeringar – skapa en separat 9:16 annons.

Hur skapar jag en video för FB videoannons?

Hur skapar jag en video för Facebook reklam?

Det kan vara ett riktigt mardröm när du är tvungen att lära dig en videoredigeringsprogram bara för att skapa en enklare klipp! Här är lite tips om verktyg!

De enklaste programmen och appar där man skapar videoinnehåll för sociala medier är Canva. Det är ett riktigt drömverktyg som man kan använda intuitivt.
Canva kan redan alla nödvändiga format för sociala medier. Det kan skapa klipp från bilder och videor, tillsätta text, ljud och animation.

En annan användbar app är InShot – en mobil videoredigerare med alla grundläggande funktioner som är gratis, populär och enkel.

Har du inte tillräckligt med videomaterial och utrustning och det är jobbigt att gå runt och filma? Använd gratis videor! På hemsidor samma som pixabay.com finns det ett stort utbud av olika klipp. På så sätt behöver du ibland inte ens ta kameran i händerna!


hur skapar man en video för videoannons på facebook

8 tips för effektivare videoannonsering på Facebook

Slutligen ger vi några bra tips för nybörjare i Facebook videoannonsering.

1. Var inte rädd. Det finns massor med tips som säger att man måste skapa en perfekt video av högst kvalite som kommer visas till en noggrant definierad målgrupp och vara sjukt effektiv. Men det viktigaste är alltid att börja. Även om du har lite erfarenhet och är inte proffs på att filma kan du ändå skapa en enklare klipp med t ex. bildspel.

2. Ta upp mer plats. Använd inte ett liggande format, välj 1:1 eller 4:5 istället. En standard liggande video kommer skrollas ner innan man förstår ditt budskap. Om du ska använda stories formatet skapa en separat video som tar upp hela skärmen.

3. Budskapet är tydligt med ljud och utan det. Man skulle kunna förstå videon utan ljudet. Komplettera gärna med undertexter. Att glömma bort musiken och ljud helt är inte en bra sak heller.

4. Den bästa reklam är en minnesvärd reklam. Och det handlar inte så mycket om en färgstark unik video utan om att det lyfter fram din produkt (varumärke, tjänst osv) uppenbart. Glöm inte din logga! Det rekommenderas att visa det i den första 1-2 sekunder.

 

Första 2 sekunder är viktigaste

5. Första 2 sekunder är viktigaste. Försök att säga det viktigaste i ditt budskap i de första sekunderna så att en användare kommer minnas så mycket hen kan. Man behöver inte för långa videor, om ditt videoklipp är längre än 15 sekunder bör det vara motiverat.

6. Satsa på en ide. Din produkt kan ha många fördelar, men om du är ny i videoannonsering på Facebook kan du till en början återspegla den unika säljfördelen.

7. Dynamik. Om video innehåller mycket rörelse och snabb redigering, har starka färger, fångar uppmärksamhet och skapar glad humör kommer man med större sannolikhet ge det en chans.

8. Få lite inspiration! Facebook hjälper gärna till med idéer för annonsering, man ska bara komma till facebook.com/ads/library för att se Facebook videoannonser från dina konkurrenter eller liknande företag i hela världen!

Läs även vår fantastiska allmänna guide om Facebook annonsering!

 

 

hur videoannonserar man på facebook

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.