skidåkargäng

Videoannonsering på TikTok - Kolla in min guide

 Jag har gjort en guide som berättar hur du ska börja videoannonsering på TikTok riktat mot B2B. Bland annat berättar jag info om TikTok och jag går igenom fördelar med annonsering på TikTok och ni får följa med mig när jag startade konto och la upp min första annons.
Slutligen får ni dessutom en slutstats med mina tankar om annonsering på TikTok med inriktning mot B2B. 
Hoppas du får nån nytta av guiden!

TikToklogo

Vad är TikTok?

Tiktok är en socialmedie app för mobiltelefonen där man kan spela in och dela videor med varandra.
Appen lanserades 2016 i Kina av Bytebance som idag är ledande plattform för korta videor.
Inläggen på TikTok låter användaren att skapa videos upp till 3 min och i början såg man bland annat musik-, dans-, komedi-, och läppsynkvideor men idag hittar du videos om allt.  TikTok säger själva ”gör inte annonser – Gör Tiktok videos”.

Upp

Varför ska du börja med videoannonsering på TikTok?

TikTok är en utmärkt plattform för att förstärka ditt varumärke vare sig om du är B2C eller B2B så har TikTok så många användare att du går miste om en utmärkt kanal att synas på om du vill till exempel vill stärka ditt varumärke. Bland annat kan du göra informativa videos om dina produkter eller ditt företag och tittaren kommer känna sig närmre ditt företag genom personligare annonsering.

Lite statistik från Svenskarna och internet

 • Ca 1 miljard användare över hela världen
 • Sverige har 20% av internetanvändarna från 8 år och uppåt använt Tiktok det senaste året. 10% gör det dagligen
 • Tiktok används mest av dom som är födda på 2000-talet
 • Runt 67% av 00-talisterna har använt Tiktok det senaste året och nästan 50% är där dagligen
 • För de födda på 10-talet är siffrorna 40% respektive 27%
 • Det är fler kvinnor än män bland användarna

Användningen är särskilt stort bland de kring 20 år och nedåt växer TikTok snabbt och kommer att ta sig uppåt i åldersgrupperna. Dessutom är det många som använder TikTok aktivt, det vill säga gör egna videos.

Mer statistik om du vill läsa

Tiktok video

Upp

Vad vill du få ut av din videoannonsering på TikTok?

Vill du varumärkes stärka ditt företag ,sälja mer, finna fler medlemmar eller något annat?

Video Online video har under de senaste åren varit en av de snabbast växande kategorierna på den svenska annonsmarknaden och framtiden ser ljus ut. Det visar att  år 2020 uppgick online video annonseringen till nästan 2 miljarder kronor enligt Institutet för reklammätningar(IRM) och har ökat stadigt. En del av tillväxten beror på förflyttning av reklampengar till online video från annan media när annonsörerna följer konsumenterna.

Visuella budskap ökar marknadsföringsvärdet

Studier har visat att bildbaserade tjänster resulterar i högre engagemangsvärde än de som är textbaserade. Dessutom delas videolänkar 12 gånger mer än länk och textinlägg. De vill säga att om du lägger upp videor kommer du synas mer än om du bara skulle lägga upp textannonser. 

Korta videoformat

Rörligt, rörligt, rörligt. Det är inget nytt kort sagt men med nya enkla verktyg som TikTok behöver vi inte ens några externa videoappar för att göra engagerande videoklipp. Du kan låta appen gör videon av dina bilder till exempel. 

Fördelarna med videoannonsering är många!

Folk tycker att det är underhållande men det är även ett enkelt sätt att främja din produkt eller tjänst och öka varumärkeskännedom med en video. Särskilt om du har en yngre kundkrets.

Använd videoannonsering för att:

 • Öka konvertering och försäljning
 • Bygga förtroende med potentiella och befintliga kunder
 • Boosta SEO
 • Öka din räckvidd

Informativa videoannonser

Hjälp dina kunder att lära känna dina produkter och tjänster.

Personliga videos

Få dina kunder att lära känna ditt företag eller varumärke med personliga videos och därmed bygga större förtroende.

Uppvisande videos

Instruerande videos som visar upp din produkt eller tjänst.

Kundreferenser

Om dina kunder är nöjda så vill dom gärna dela med sig av sin erfarenhet av dina produkter eller tjänster.

Upp

Videoannonsering på TikTok -Så hur funkar det!

Jag skaffade mig ett annonskonto på TikTok för att kunna skriva denna guide och nedan får du se hur jag gjorde.

Jag började på https://business.tiktok.com/ letade mig till ”sign in” (det finns en svensk sida men är väldigt krånglig att hitta).
Det var några frågor om mitt företag och därefter hade jag ett konto i bussiness center.

Börja videoannonsera

 Adskontot är väldigt likt Facebook så är man van vid det kommer man känna sig hemma. Här har dom dessutom till och med skippat onödig text.
 1. Börja med att trycka ”Create” för ny kampanj. Du kommer sedan få frågan om ditt syfte och kan välja bland Community interaction, Get website visits, Generate customer leads eller Drive conversions. Ni måste välja själva vad ni vill att tittaren ska göra när dom ser din annons, jag väljer ”get website visits”.

 2. I nästa steg ska ni välja vilken eran målgrupp ni vill att annonsen ska visas för.
  Hur du väljer målgrupp i annonsering på Tiktok. Jag är lite besviken att dom inte har fler kategorier att välja bland och får välja en ”generell sports” för vattensport finns inte.

 3. Steget där man ska välja media måste jag säga att den va bättre än Facebooks annonsverktyg som är ganska seg. I Tiktok kunde man välja om man ville ladda upp befintlig film eller generera en film från bilder man väljer. Därefter kunde man välja bland förslag på videos som den genererat med bilderna eller videon. Tiktok hjälper dig att göra en video.

 4. Nästa steg är text och länkar. Tänk på att vara relevant till ditt budskap och texten ska komplettera din video och få tittaren att vilja se mer. 

 5. Detta steg ska man välja budget (Obs! andra gången jag skulle göra en annons var detta steg 5 ), jag har läst att det ska vara ganska hög minimumbudget för att annonsera på Tiktok och det är minimum 5 EUR per dag.

 6. Slutligen när jag överfört från mitt PayPal konto (enbart första gången) skapas en annons automatiskt och nu är jag äntligen annonsör på TikTok.

Tiktok video
TikTok annonsering manager
Hur man gör en video med bilder i TikTok

Upp

Analysera dina videoannonser

Därefter behöver du analysera din annons så kan du börja med datan som finns inne på TikTok. Dock är datan här är väldigt tanig men du får veta impressions, klick, CTR, CVR, CPC, CPM, CPA.
Vill du ha mer data skulle jag rekommendera att jobba med UTM länkar för att få mer data in i till exempel Analytics.

Annonsera mot företag på TikTok….

Avslutningsvis är min slutsats dock att videoannonsering på TikTok mot B2B kanske inte är optimalt men det kan funka om din kundkrets gillar att vara på socialmedia under privat tid. Ifall du ändå vill testa så gör en rejäl förståelse mot företagen som du ska rikta dig mot. Å andra sidan så är denna plattform så pass ny att det skadar inte att testa, ni kanske gör succé. 

Upp

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.