Twitter-fågel

Guide: Skapa Video-annonser på Twitter

Welcome to Twitter

Allmänt om Twitter

Innan vi ens börjar tänka på att lägga upp våra första video-annonser på Twitter kan det vara en bra idé att titta lite på vad Twitter är. Twitter är en social media-plattform som startade 2006 och idag har 400 miljoner aktiva användare i månaden samtidigt som ca 500 miljoner tweets (inlägg på Twitter) skickas varje dag! Twitter används framför allt för att sprida nyheter och åsikter av politiskt eller samhällsintressant innehåll.

Flest användare hittar vi i USA, Japan, Indien och Tyskland och fler män än kvinnor är regelbundna användare. Under pandemin ökade Twitter dramatiskt, men det kan tilläggas att plattformen används för att sprida en stor del falsk information. Donald Trump blev till exempel avstängd och han är inte ensam då knappt en miljon konton hade stängts av i början av 2020 till följd av att de spred ”hatfulla åsikter”.

Det sägs också att flera miljoner konton är fejkade.
2022 köptes Twitter upp av Elon Musk. Detta var kontroversiellt och har lett till en hel del kritik. Musk har emellertid planer för att städa upp plattformen, t ex genom att kräva verifiering av alla konton. Nog med historik och kuriosa, nu går vi över till video-annonsering på Twitter. 

Fördelar med Video-annonser på Twitter

Fördelarna med att video-annonsera på Twitter är många. Här nedan är några.

 • Genom att annonsera kan man nå de som är intresserade av just ens egna produkter
 • Man bygger varumärke.
 • Såsom tidigare nämnt är Twitter en stor kanal med många dagliga användare.
 • Man kan kommunicera i realtid med människor och ta del i konversationer om sådant som intresserar kunder och övriga intressenter.
 • Som vi kommer att visa nedan är de enkelt att komma igång och det finns ett antal färdiga format att välja på, vilket ytterligare förenklar användandet.
 • Ingen minsta debitering krävs, docks ska tilläggas att Twitter för video- och annan annonsering använder sig av budgivning, som kommer förklaras närmare senare.
Exempel på Video-annons på Twitter
Exempel på åsiktsspridande på Twitter
Promoted video annons på Twitter

Sponsrade video-annonser

Till vänster ser ni ett exempel på en sponsrad (betald) videoannons.

Den ser ut som ett vanligt organiskt inlägg men annonsören betalar för att annonsen ska synas i olika personers flöden. Det finns många olika format, t ex text, bild, video, live ads (live stream) och karusellannonser (med upp till sex videos eller bilder). Att annonsen har en liten pil och texten promoted visar att det är en sponsrad annons. Du ser detta längst ner i bilen. Karusellannonser ger en bra CTR (click trough rate, dvs att man klickar sig vidare till en landningssida) och kan användas både för video och bilder. Video-annonser gör att ögonen dras till att något händer och man tenderar att titta mer på dessa. . 

Det finns också något som kallas Follower ads (tidigare kallat promoted accounts). Dessa gör det möjligt att marknadsföring hela ditt konto. Kan vara bra att visa för de som redan följer dig för att öka antalet följare. Annonserna av ditt konto visas för potentiella följare på deras tidslinje. Detta kommer vi dock inte gå in på närmare här. 


Fem olika mål du kan ha med din annonsering

Innan du börjar bygga upp din videoannons behöver du fundera på vad du vill uppnå med din annonsering. Här nedan några exempel. 

Awareness: nå ut till så många som möjligt.

Tweet Engagement: här handlar det om att få fler att prata om din verksamhet. Forskning visar att engagemang leder till varumärkeskännedom och ökad försäljning.

Followers: syftar till att få fler följare.

Website clicks: man strävar efter att fler ska klicka sig vidare till sin landningssida.

App installs: det gäller nu att få fler att ladda ner din mobilapp

Vi kommer inte här att gå in i detalj på Twitters vokabulär men du hittar en hel del matnyttig information om det här. 

Olika sätt att sätta mål för sina Twitter Video-annonser
Exempel på profil på Twitter

Skapa en profil på Twitter

Innan man kan skapa video-annonser på Twitter behöver man skapa en profil.

Det är viktigt att lägga lite tid på det här momentet. Se till att ditt namn och användarnamn är unikt på Twitter. Ditt användarnamn är det som börjar med @. Lägg även tid på din bio där du tydligt berättar för kunden vem du är och vad du gör. Orten är särskilt viktig om du t ex har en eller flera fysiska butiker. Länka också till din webbplats eller till t ex din Linkedin-profil.

Den personliga bilden, som också kallas Avatar, är även den viktigt och använd gärna en bild på en person då detta gör det mycket mer personligt.

Din header image ska vara i storleken 1500 x 500 pixlar och det kan vara värt att få hjälp att ta fram den eller skapa något snyggt i Photoshop eller på Canva.com.

Lägg till ett Twitter Ads-konto

Äntligen börjar du närma dig att lägga upp din första video-annons. För att skapa ett konto går du antingen till https://ads.twitter.com/login eller så går du till ditt befintliga konto och klicka på mer (more) för att lägga till ett Twitter Ads-konto. Se bilderna till höger. Twitter hjälper dig på ett användarvänligt sätt genom processen.

Tänk på att lägga till en email-adress under Account settings, så det är lätt att nå dig. Du berättar här hur du vill att man ska nå dig. 

Lägga till Twitter ads-konto
Följare på Twitter

Hitta din målgrupp på Twitter

Ju mer specifik du är med din målgrupp, desto lättare är det för Twitter att visa annonsen för sådana som är värdefulla för just dig. Du slösar pengar på att visa din video-annons alltför brett.

Du kan rikta in dig på antingen sådana som har intressen som liknar den produkt du säljer, försöka hitta fler följare, där du t ex kan vända dig till sådana som följer liknande konton som ditt eget.

Smart är att ladda upp en kundlista, där du t ex skickar ut tweets till kunder som inte handlat av dig på länge. Det går att skapa look alikes på kundlistan och du vänder dig då till kunder som liknar de du redan har.

Twitter har en avancerad sökfunktion (search) som gör att man lätt hittar liknande innehåll och kan kommunicera med de som har liknande intressen. 

Trender för dina video-annonser på Twitter

Ett bra sätt att komma fram till vad du ska skriva om är att ta en titt på Trender (Trends for you) och se vad som intresserar folk just nu och lägga upp inlägg som matchar detta. Du lägger dig helt enkelt i pågående konversationer.

Det är faktiskt riktigt kul att se vad som trendar på Twitter från en dag till en annan. Bilden till höger är från den 11 december 2022. 

Man kan också hitta intressanta konton att följa, sponsrade eller organiska. Om man ser vad ens kunder intresserar sig för så kan man skriva om sådant och lättare nå ut till sina kunder med relevant innehåll.

Ett annat sätt är att hitta relevant innehåll att följa, detta kan vara både organiskt och sponsrade tweet. Vad sponsrade tweetar är förklarades ovan, dvs att du betalar för att visa ditt innehåll. 

Trends for you
Lägga in ditt innehåll.

Redo för att lägga upp din video-annons?

Du har nu gjort din hemläxa:

 1. Skapat en profil och ett Twitter ads-konto.
 2. Funderat på vad som är målet med din annons.
 3. Kommit fram till vilka du vill nå ut till, dvs vilka som är din målgrupp.

Följ de här stegen för att enkelt sätta upp din kampanj: 

 • Klicka på kampanjens mål och gör ditt val
 • Sätt upp en adgrupp och en budnivå. Enklast är att börja med bara en adgrupp. Du kan senare utöka. 
 • Välj ut vilka du vill nå (din audience) och var annonserna ska placeras. Du kan t ex välja på kön, ålder, ort, språk eller teknik (dvs om de använder mobil, platta eller desktop).
 • Som vi nämde tidigare kan du ladda upp en egen kundlista eller välja sådana som liknar dina befintliga kunder. Börja gärna med en störree målgrupp och analysera vad som går bäst och smalna sedan av.
 • Nu är det dags att skapa annonsen. Det går bra att använda redan befintligt innehåll eller skapa nytt.
 • Kolla så du är nöjd med annonsen och publicera sedan.

 

Några smarta tips för din Twitter-annons

Nedan kommer några ”best practise” som hjälper dig att nå framgång med din video-annons-kampanj.

 • Hashtaggar och @länkningar kan vara värdefullt för organiska annonser men ska undvikas för sponrade annonser, då de gör att läsaren kan klicka sig bort från din annons.
 • Du kan pinna väldigt intressanta tweets högst upp på ditt konto. Dessa ska vara genomtänkta och syfta till att berätta för läsaren varför det är värdefullt att följa just dig. Detta kan du förslagsvis göra med en video.
 • Tänk på att kvalitet är viktigare än kvantitet när det gäller att få visningar av sin tweet. Fokusera därför på innehållet och därefter på att rikta ditt budskap till rätt personer.
 • Även om du får använda upp till 280 tecken är det bra att hålla sig runt 50-100.
 • Se till att ha med en CTA (Call to action) där du tydligt berättar för läsaren vad du vill att hen ska göra. Ett exempel på en CTA ser du till höger. 
 • Dina videos ska helst vara max 15 sekunder långa. Se till att ditt varumärke är tydligt i början av viden! Förse din video med text eller undertext så att man kan förstå och ta till sig budskapet även om man har ljudet avstängt.
 • Nu handlar detta om video-annonsering men kom ihåg att variera mellan olika annonsformat då detta väcker intresse och inte tröttar ut följaren.
 • Ett tips kan vara att lägga upp olika kampanjer för desktop och för mobil.
Call to action, twitter annonser

Analysera och förbättra din video-annons

Du har nu lagt upp din första video-annons och förhoppningsvis kommer den vara framgångsrik. Vi vill ju såklart att du ska lära dig vad du gjort bra och mindre bra för att kunna förbättra din annons och uppnå dina mål på ett bättre sätt med varje annons. Det är då viktigt att lägga till en pixel och se vad de som exempelvis klickat på din annons gör därnäst, alltså mäta konverteringar. 

Här kommer en väldigt bra artikel av Twitter om hur du ”trackar” dina video-annonsers resultat. Detta täcks inte in av den här artikeln, men läs gärna vidare. 

Om du vill lära dig mer om olika saker inom marknadsföring rekommenderar  vi dig också att ta en titt på Medieinstitutets kurser

Lär dig mer:

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.