Videoannonser på TikTok B2C

Hej och välkommen till ditt första steg att lära dig mer om hur just du kan bli framgångsrik inom Videoannonser på Tiktok B2C. Vill du nå ut direkt till dina potentiella kunder?  Vi hjälper dig nå dina önskade resultat. Denna enkla guide hjälper dig att nå dina dina mål!

Sociala Medier Tiktok Logotyp från Unsplash

Vad är TikTok?

Nutid

Historia

Tiktok är en social plattform som idag är en av världens snabbast växande. Tiktok är en app där man kan spela in och dela videos med varandra. Det kan vara allt från grafik, roliga filter, musik och många fler roliga features. Här flödar kreativiteten och för många unga är Tiktok idag en egen subkultur med en unik ton och interna humor, vilket gjort appen till den succe den är idag..
Tiktok är idag ett kinesisk bolag och tjänst, men som är extremt populärt hela världen över. Omkring 800 miljoner människor loggar in varje månad och över en miljard internetanvändare använder Tiktok idag. T.ex, är Tiktok alltså större än både Snapchat och Twitter.

Från början hette appen Musical.ly och blev främst populär bland unga tjejer i åldrar 7-13 år. På appen filmade man sig själv när man gjorde “lipsynking”, dvs, mimade till låtar, och man dansade även till musiken i appen.
2018 köpte det kinesiska företaget Bytedance upp Musical.ly och bytte då namnet på appen. Det nya namnet blev då Tiktok.

Bok med glasögon som pekar till höger.

Målgrupp

TikTok generationen

Hur kommunicerar de?

Det finns idag flera olika generationer i samhället. För att få så bra utfall som möjligt på dina kampanjer är det viktigt att lära känna sina kunder och veta vilken generation deras beteende faller under.

 • Baby Boomers – födda mellan 1946 – 1964.
 • Generation X – födda mellan 1965 – 1980.
 • Millennials – födda mellan 1981 – 1996.
 • Generation Z – födda mellan 1997 – 2015.

Vilken generation är då Tiktok generationen?
Användarna av Tiktok är idag generation Z.  Det är idag en generation som är störst på planeten. Tiktok generationen är uppvuxna med internet, sociala medier och smartphones. I och med detta har det en helt annat relation till teknik vilket i sin tur påverkar hur de konsumerar. Har ditt bolag produkter eller tjänster som faller in under generation Z, då är tiktok den perfekta plattformen för dig.

TikTok är en plattform där användare kommunicerar med rörlig bild och ljud, i form av inspelade videor eller livesända video. Dans, roliga klipp, DIY konton mm är exempel på vad som florerar i dessa videoklipp. Vad som likeas är det som engagerar. Och vad är det då som engagerar en 18 åring idag? Ha det i åtanke när du ska kommunicera med generation Z.

Bild som visar två influencers som filmar sig själva på TikTok

Därför ska du använda videoannonser på TikTok

Video - Det är så du berör

Fördelar med videoannonser på TikTok

För att få infromation och underhållning har video blivit det främsta onlineformatet bland internets användare .
Undersökningen ”State of video marketing” (LÄNK https://www.wyzowl.com/state-of-video-marketing-2021-report/ ” )  från Wyzowl påvisar att 78 % av företagen som använder video som en del av sin marknadsföring ökar påverkan av försäljningen med 94%. Företagen menar att video har ökat användarnas förståelse för deras tjänst eller produkt.
Det vanligaste man mäter är i fallande ordning: video engagement, video reach, leads och clickthroughs, customer engagement/retention, brand awareness/PR och överraskande nog var att sälj hamnade på sista plats.

Fördelarna med videoannonsering på Tiktok är många, men den absolut största uspen är att video engagerar och berör. Om 1 bild säger mer än 1000 ord, vad säger då en berörande video?

Optimera TikTok annonser bild som visar olika exempel på kreativt videoinnehåll på TikTok

TikTok annonsering

Är TikTok ads något för er?

Vilken budget krävs?

Kampanjmål och targeting

Tiktok passar perfekt för den aktören som söker en yngre målgrupp mellan 16-24 år.

För närvarande är minimum totalbudget och total dagsbudget $500, och det genomsnittliga CPM-priset har rapporterats ligga på runt $10.

Liksom för Facebook Ads kan man för TikTok Ads välja kampanjmålen Trafik, Konverteringar eller App-installationer.  Det är mljligt att rikta annonseringen baserat på demografi, geografi, intressen, skapa anpassade målgrupper och lookalike-målgrupper. Med TikTok ads går det även att lägga till upp till 20 beskrivande sökord för sin hemsida eller app, som sedan TikTok använder för att matcha produkt med rätt målgrupp.   

Annonsformat på TikTok

Betald marknadsföring

Organisk marknadsföring

När det gäller betald marknadsföring så kan du göra på några olika sätt:

 • In-Feed annonsen
 • Branded Hashtag Challenge
 • Brand Takeover
 • Top-View
 • Branded Effects

Algoritmen på TikTok är extremt generös. Content med bra kvalité har en större chans att få en organisk räckvidd i jämförelse med exempelvis Instagram. Den är inte bara generös, den känner också sina användare bra. Det är inte bara stora företag eller influencers som visas för användarna, det kan också vara nybörjare, bara det passar in på användarens intressen.

På TikTok är det allra vanligaste att användarna scrollar på kategorin “För dig”. Algoritmen har som uppgift att ta fram det innehåll som passar just dig och det som får dig att stanna kvar i appen. Den bygger dessutom upp en “personlig profil” för dig som användare och jämför dig sen med andras beteendemönster som liknar ditt. Detta visar sig genom att om andra användare har gillat en viss typ av content kommer du troligtvis få upp det i ditt flöde.

Några tips är:

 • Hoppa inte på varje trend på TikTok. Särskilt inte om den inte är relevant för ditt företag eller varumärke.
 • Spendera en tid med appen innan du tar första steget. Förstå dess styrkor och dess svagheter.
 • Se till att du förstår Generation Z – annars kan du redan nu lägga ned tanken på att marknadsföra dig på TikTok. Risken är du framstår som en gammal pensionär som försöker spela cool bland kidsen. Och de kommer genomskåda dig på 3 sekunder.
 • Överproducera inte din content. TikTok är lite av ett DIY-community. Alldeles för polerat content kommer sticka ut. Och inte på att bra sätt.

Rörlig bild och ljud

Full Screen och ljud på!

Längden och uspar?

”Konstigt nog” så visar studier på att desto mer en annons syns av skärmens storlek, och hur länge den visats i skärmområdet, desto mer attention får den. TikTok är alltid full screen vilket är en styrka när det kommer till videoannonsering.
Till skillnad från andra plattformar och digitala videoannonseringsformat så är ljud alltid på vilket också bygger mer uppmärksamhet.

Vi vet att din produkt är superbra på supermånga sätt, men här handlar det om att fånga användaren på kort tid 2-3 sekunder. Film som helhet bör vara ca 9-15 sek.

Tiktok logotyp visas i en mobiltelefon
Illustration mobil med ljudsymbol

Steg för steg guide

1 : välj ditt mål/syfte med kampanjen

2 : Ge din kampanj ett namn och sätt en budget

Logga in på ditt konto och klicka på ”Campaign”-knappen. TikTok har flera olika mål som de har brutit ned i olika kategorier:

 • Awareness
 • Räckvidd (Betaversion)
 • Consideration
 • Trafik: Driva trafik till specifik URL
 • App-installeringar: Driva trafik för att ladda ned din app
 • Videovisningar: Maximera visningar av videoannons (beta)
 • Lead Generation: Samla leads med formulär
 • Conversions
 • Konverteringar: Driva trafik för specifika beslut till din hemsida, t.ex. köp eller prenumeration
 • Sälj: Dynamiska annonser baserade på din produktkatalog. (Beta och inte ännu tillgänglig i alla regioner.)

Ge din kampanj ett logiskt namn så det är enkelt att förstå vad den handlar om för alla inblandade i teamet. Namnet kan vara upp till 512 tecken.

Om du har anser att pengar inte är ett problem eller föredrar att sätta budgetgränser för specifika annonsgrupper, snarare än hela kampanjen, kan du välja att inte sätta en gräns för din kampanjbudget. Annars väljer du om du vill ställa in en daglig eller livstidsbudget för din kampanj.

Kampanjbudgetoptimering är också tillgängligt för app-installering och konverteringar genom att använda en ”lägsta-bud-strategi”. TikTok håller även på att betatesta en funktion för CPC (Cost-Per-Click).

3 : Namnge din annonsgrupp och välj placering

4 : Välj om du önskar Automated Creative Optimizatio

Varje kampanj innehåller från en till 999 annonsgrupper. Varje annonsgruppsnamn kan bestå av upp till 512 tecken. Du kan välja olika placeringar för varje annonsgrupp. Alla placeringar är inte tillgängliga i alla regioner:

TikTok placement: In-feed annonser i ”For You feed”
News Feed App placement: Annonser inom TikTok’s andra appar – BuzzVideo, TopBuzz, NewsRepublic, och Babe
Pangle placement: TikTok audience network
Automatic placement: tillåter TikTok att automatiskt optimera leveransen av annonser

Du laddar inte upp ditt annonsmaterial förrän du kommer till fasen för att skapa enskilda annonser. Men för närvarande kan du bestämma om du vill låta TikTok automatiskt generera kombinationer av dina bilder, videor och annonstext. Annonssystemet kommer då bara att visa de bäst presterande.

TikTok rekommenderar att nya annonsörer aktiverar denna inställning.

5 : Target your audience

6 : Schemalägg och sätt en budget för din annonsgrupp

Liksom de flesta sociala annonser låter TikTok dig visa dina annonser specifikt för din målgrupp. Du kan använda en lookalike eller anpassad målgrupp, eller rikta in dina annonser baserat på:

Kön
Ålder
Plats
Språk
Intressen
Beteenden
Enheter

Du har redan angett en budget för din övergripande kampanj. Nu är det dags att ställa in budgeten för annonsgruppen och ställa in schemat som den ska köras på.

Välj en daglig eller livstidsbudget för din annonsgrupp och välj sedan start- och sluttider. Under ”Dayparting” kan du också välja att visa din annons vid specifika tider under dagen (baserat på ditt kontos tidszon).

7 : Ställ in budgivningsstrategi och optimering

8 : Skapa dina annonser

Välj först ditt optimeringsmål: konvertering, klick eller räckvidd. Ditt kampanjmål kan automatiskt avgöra detta mål. Välj sedan din budgivningsstrategi.

Bid Cap: Högsta belopp per klick (CPC), per visningar (CPV), eller per 1,000 visningar (CPM)
Cost Cap: En genomsnittlig kostnad per resultat för optimerad CPM. Kostnaden kommer att fluktuera över och under budbeloppet men bör i genomsnitt utgå till det angivna budet
Lowest Cost: Annonssystemet använder annonsgruppsbudgeten för att generera det maximala antalet möjliga resultat till lägsta kostnad per resultat
Välj slutligen din leveranstyp: standard eller accelererad. Standard fördelar din budget jämnt över de schemalagda datumen för kampanjen, medan accelererad leverans förbrukar din budget så snabbt som möjligt.

Varje annonsgrupp kan ha upp till 20 annonser. Varje annonsnamn kan bestå av upp till 512 tecken och är endast för internt bruk (det visas inte på själva annonsen).

Välj först ditt annonsformat: bild, video eller Spark-annons. Om du håller dig till TikTok själv (snarare än familjen av TikTok-appar), kan du bara använda video- eller Spark-annonser.

Lägg till dina foton eller video, eller skapa en video i Ads Manager med hjälp av videomallen eller verktyg för att skapa video. Välj en av standardminiatyrerna eller ladda upp dina egna. Ange sedan din text och länk. Kolla in förhandsgranskningen av din annons till höger på skärmen, lägg till eventuella relevanta spårningslänkar och klicka på Skicka.

Din annons kommer att genomgå en granskningsprocess innan den publiceras. Obs! För att använda Spark Ads måste du kontakta skaparna av innehållet du vill använda så att de kan ge dig en åtkomstkod. Om du föredrar

Illustration på en bärbar dator med en checklista.

TikTok annonsspecifikationer

Videoannonser:

 • Bildförhållande: 9:16, 1:1 eller 16:9. Vertikala videor med förhållandet 9:16 presterar bäst.
 • Minsta upplösning: 540 x 960 px eller 640 x 640 px. Videor med en upplösning på 720 px presterar bäst.
 • Filtyper: mp4, .mov, .mpeg, .3gp eller .avi
 • Varaktighet: 5-60 sekunder. TikTok rekommenderar 21-34 sekunder för bästa prestanda.
 • Max filstorlek: 500 MB
 • Profilbild: kvadratisk bild mindre än 50 kB
 • Appnamn eller varumärke: 4–40 tecken (app) eller 2–20 tecken (varumärke)
 • Annonsbeskrivning: 1-100 tecken, inga emojis

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.