Videoannonsering på Twitter B2B:
Den ultimata nybörjarguiden

Med nästan 400 miljoner användare är Twitter en lukrativ plattform för marknadsförare, särskilt när det kommer till videoannonsering för B2B. I den här guiden får du inte bara tips på hur du snabbt kommer igång, utan även ser till att ligga steget före dina konkurrenter.

Allt du behöver veta om att annonsera på Twitter

Twitter lanserades 2006 och i januari 2022 kunde företaget stoltsera med 396,5 miljoner användare, varav 206 miljoner använder sig av Twitter dagligen. Framförallt är det politiker, opinionsbildare, artister och skådespelare, samt företag som använder sig av Twitter.

När Twitter först såg dagens ljus hade användarna 140 tecken på sig att klämma fram sitt budskap, men 2017 gjorde Twitter det oväntade och fördubblade antalet tecken till 280. Fördubblingen till trots så gäller det fortfarande att fatta sig kort, och smart, för att engagera sina följare.  

Med tanke på att många företag använder sig av Twitter för att bygga sitt varumärke och nå nya kunder, så bör även du göra det. Och ett smart sätt att sticka ut i bruset av kortfattade tweets, är att använda sig av ett av de mest engagerande och kostnadseffektiva medierna via har, nämligen video.

För att hjälpa dig dra full nytta av möjligheterna, och för att generera nya kunder på Twitter, har vi tagit fram den här guiden för videoannonsering på Twitter för B2B så att du kan ligga steget före dina konkurrenter.

Videoannonsering på Twitter för B2B, den ultimata nybörjarguiden

Vad gör videoannonsering på Twitter så effektivt för B2B?

Även om LinkedIn för många är det populäraste sociala mediet för B2B-marknadsföring, så är det inte den enda sociala medieplattformen som kan vara effektiv för företag.

Faktum är att 54 procent av marknadsförarna inom B2B använder sig av Twitter för att bygga varumärke, interagera med potentiella kunder, och framförallt, för att öka försäljningen.

Det finns lite olika vägar att gå för att nå nya kunder på Twitter, och hänger du med på en resa genom den här guiden så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig bemästra en av de kanske mest bortglömda konstformerna för att nå nya kunder på sociala medier. Nämligen videoannonsering på Twitter för B2B.

Digital marknadsförare skapar ett konto för videoannonsering på Twitter för B2B

Organisk vs betald närvaro på Twitter

Det finns två sätt att använda Twitter för B2B-marknadsföring. Antingen kan du lägga upp intressant innehåll med målet att få ditt varumärke att växa organiskt, men du kan också använda dig av Twitter-annonsering.

Gratis är gott, men det finns fördelar med att annonsera på Twitter. Med Twitter-annonser kan du nämligen nå en mycket väl vald målgrupp. Bland annat kan du rikta in dig på användare baserat på plats, språk, enhet, ålder och kön. Baserar du din målgrupp på intresse kan du välja mellan hela 25 intressekategorier och 350 underämnen. Smaka på den du!

Twitter erbjuder också något som man kallar för lookalike-målgrupper, eller lookalike audience som det heter på engelska. Det gör det möjligt att inkludera dina befintliga följare i din målgrupp, men även personer som följer liknande varumärken, konkurrenter och branschledare. Något som gör det möjligt för dig att nå nya kunder som troligen även är intresserade av det du har att erbjuda.

Bemästra videoannonsering på Twitter för B2B

Att komma igång med Videoannonser på Twitter kan kännas övermäktigt vid en första anblick, men misströsta inte. Vi är här för att hålla dig handen från start till mål. Häng med till slutet så är du snart igång och troligen bättre förberedd än många av dina konkurrenter. Twitter erbjuder trots allt en enorm möjlighet för B2B-företag när det gäller att generera nya leads och kunder. Video blir samtidigt alltmer en av de mest kritiska delarna av en framgångsrik marknadsföringsstrategi för sociala medier.

Marknadsförare jobbar med videoannonsering på Twitter för B2B

Därför ska du annonsera på Twitter

Det här har vi nosat lite på ovan i vår guide, men är du inte redan övertygad ska du få några tips till. Twitter är en stor spelare inom sociala medier, framförallt inom B2B-segmentet där företag gör sitt bästa för att bygga sitt varumärke. Och för att sticka ut i mängden och snabbare kunna bygga upp sin följarskara, så är betald marknadsföring ett effektivt sätt. Följare som gillar vad du har att erbjuda kan man inte heller ha för många av. Särskilt inte om målet är att konvertera dem till leads eller kunder.

Tidigare undersökningar har också visat att Twitters användare använder sig av det sociala mediet för att hitta och interagera med nya företag. Mer än tre fjärdedelar säger sig ha interagerat med ett företag på Twitter, och hela 83 procent känner ett större förtroende för ett varumärke som de har interagerat med på plattformen. 

Något som i sin tur innebär att om du kan skapa interaktion med dina följare, så kommer de troligtvis att vara intresserade av vad du har att säga även i framtiden

Fördelar med videoannonsering på Twitter för B2B

Twitters begränsning gör att du endast får använda dig av max 280 tecken per tweet, vilket inte gör det helt enkelt att sälja in fördelarna med vad just du har att erbjuda i textform. Tur då att det finns ytterligare medier, som till exempel video.

Att video är något som engagerar råder det inte heller något tvivel om. Undersökningar har visat att videoannonsering kan vara upp till 600 procent mer effektivt som marknadsföringsstrategi än tryckt reklam och direktreklam, kombinerat.

Videoannonsering verkar också vara särskilt effektivt på Twitter. Videoannonser på Twitter är 31 procent mer känslomässigt engagerande och 22 procent mer minnesvärda, än på andra ledande sociala medieplattformar. 

Att annonsera i videoformat på Twitter låter helt enkelt som en bra idé. Fortfarande inte helt såld? Här har du ytterligare några fördelar med videoannonsering på Twitter för B2B.

 • Folk älskar att dela video i sociala medier. Med en bra videoannons, och lite tur, kan din video bli viral och kommer att delas i mängder. Helt gratis!
 • Videoannonsering på Twitter ger dig möjligheten att visa upp din produkt eller tjänst på ett utmärkt sätt. Något som kan underlätta kundens beslutsprocess. 
 • Sist men inte minst. Rätt utfört ger video dina kunder ett ansikte på ditt företag, något som kommer att stärka ditt varumärke.

Kom igång - skapa ett annonskonto

Okej, nu har du fått all information om hur grymt Twitter är för videoannonsering för företag och varumärken. Då är det dags att sätta igång, och för att annonsera på Twitter behöver du två saker:

 1. Ett Twitterkonto för ditt företag.
 2. Ett Twitterkonto kopplat till Ads Manager, Twitters egna annonseringsverktyg som du hittar på ads.twitter.com.

När du skapat dessa två kontot kommer du sedan enklast åt Ads Manager genom att logga in via din dator och klicka på “…” i den vänstra kolumnen och välja Twitter Ads. Sedan är det bara att lägga in alla företagsuppgifter, som företagsnamn, adress och betalningsuppgifter.

Välj rätt format för videoannonsering på Twitter för B2B

Okej, nu kan det kännas lite rörigt för den som inte jobbat så mycket med annonsering på sociala medier i allmänhet, och på Twitter i synnerhet. Men för videoannonsering erbjuder Twitter fyra olika alternativ, nämligen:

Café använder twitter för att nå nya kunder med hjälp av videannonser.

Promoted Video-Ads

Promoted Ads, eller marknadsförda annonser, som man kan kalla det på svenska är helt enkelt vanliga tweets som du kan göra om till en annons för att kunna nå fler användare, eller öka engagemanget från redan befintliga följare. Annonserna är tydligt märkta som ”Marknadsförda” men precis som vanliga tweets kan de retweetas, svaras på och gillas.

Follower Ads

Ett format som innebär att dina annonser kommer att visas för användare som inte redan följer dig. Något som förhoppningsvis kommer att göra så att fler får upp ögonen för vad du har att erbjuda, och utökar din följarskara.

Twitter Amplify

Den här kategorin delar Twitter upp i två delar. Den första är Amplify Pre-roll där dina videoannons spelas upp tillsammans med vad Twitter kallar för Premium Video Content. Twitter har nämligen samarbete med cirka 200 publicister inom 15 olika kategorier, som underhållning, ekonomi, sport och livsstil. Något som innebär att din annons kommer att synas tillsammans med redan starka varumärken.

Det andra alternativet kallas för Amplify Sponsorchips där man som annonsör kan välja att para sin annons med ett varumärke vid tillfällen som man själv väljer under sin kampanj.

Twitter Takeover

Även här erbjuder Twitter två alternativ, först ut är vad man kallar för Timeline takeover. Ett annonsformat som innebär att din videoannons kommer att vara det första någon ser när de öppnar Twitter den dagen din kampanj rullar.

Alternativ två kallas för Trend Takeover.  Ett alternativ som innebär att din videoannons kommer att synas i samband med det som trendar just den dagen.

Twitter Live Ads

Twitter Live är ett annonsformat som gör att du kan live-streama och låta folk ta del av vad du har att säga i realtid. Något som flera varumärken har använt sig av vid event som produktlanseringar, konferenser, fester och modevisningar.

Att tänka på när du skapar din Twitterkampanj

Det finns ingen exakt mall att följa när det gäller annonsering på sociala medier som Twitter. Men det finns några riktlinjer som är väl beprövade och testade, och som kan hjälpa din videoannons att sticka ut.

Snickare filmar sin videoannons för twitter med systekamera

Mobile first

Inte helt oväntat kanske. Idag använder vi mobilen som aldrig förr och särskilt när det kommer till Twitter så se till att främst skapa innehåll som kommer att visas på en liten skärm.

Satsa på kvalitet

Twitter-användare har länge använt sig av visuellt innehåll för att komma runt teckengränsen för tweets. Enligt Twitter lägger 97 procent av användarna stort fokus på det visuella. Så en videoannons av hög kvalitet gör det enklare att fånga deras intresse när de scrollar runt i sitt flöde.

Videoannonser kan laddas upp i MP4- eller MOV-format och kan vara upp till 1 GB stora. Twitter rekommenderar att du håller din filstorlek under 30 MB för bästa prestanda.

Håll det kort

Att människor har kort tålamodet är särskilt tydligt på sociala medier, så skjut inte dig själv i foten med en mastodont till videannons. Håll det kort och koncist på Twitter med det viktigaste så tidigt som möjligt in i annonsen.

In-house eller proffshjälp?

Här är det flera faktorer som spelar in. Kanske jobbar du på ett företag som har allt ni behöver för att spela in en videoannons av högsta kvalitet. Det har dock inte alla och då kan det vara en bra idé att hyra in proffshjälp. Något som finns att hitta i flera olika prisklasser och kan vara en bra investering om man inte har den utrustning eller kunskap som krävs.

Analysera din videoannonsering på Twitter för B2B

När du lagt tid och energi på din kampanj, gäller det att följa upp och se vad som fungerade och inte. Att göra en noggrann analys gör det möjligt att lyckas ännu bättre nästa gång det är dags att lägga upp en videoannons.

Onlinemarknadsforare analyserar sin videoannons efter sin Twitterkampanj.

A/B-testa din videoannonsering på Twitter för B2B

Det kan vara en bra idé att göra två versioner av din videoannons, men ändra på vissa detaljer som filmens längd, viss copy och eventuell musik. Det för att se om någon av videoannonserna ger mer interaktion, längre visningstid eller högre konvertering.

Sätt upp mål och KPI:er

Det är självklart också viktigt att följa upp din videoannons med redan förutbestämda mål eller nyckeltal, så kallade KPI:er (Key Performance Indicator). Några av de viktigaste KPI:erna kan vara:

 • Frekvens: Hur många som sett din videoannons under ett bestämt tidsintervall.
 • Räckvidd: Hur många unika användare som sett din videoannons.
 • Trafik: Hur många som klickat sig vidare till hemsidan via kampanjen.
 • CTR (Click Through Rate): Relationen mellan hur många som sett videoannonsen och som klickat sig vidare.
 • CPC (Cost per Click): Kostnaden per klick på din videoannons.
 • Konverteringar: Antalet som konverterar genom dina videoannons.
 • ROAS (Return on Ad Spend): Avkastningen till följd av din investering på annonsering
 • Video Engagement Rate: Hur många som interagerar med din videoannons. Alltifrån retweets, likes, kommentarer och att någon klickar på en länk.

Twitters analysverktyg

KPI:erna vi nämnt ovan kan du räkna ut på egen hand, men det finns hjälp. Twitter erbjuder nämligen lite assistans med deras analysverktyg, som är helt gratis. Via Ads Manager kan du hålla kolla på det mesta och göra inställningar så att du kan analysera dina videoannonser med hjälp av olika filter som kan hjälpa dig att optimera dina kommande kampanjer ytterligare.

Avslutande ord om videoannonsering på Twitter för B2B

För att göra en lång historia kort, Twitter erbjuder en rad olika format som marknadsförare kan använda sig av för att nå ut med sitt budskap. Och att videoannonsering på Twitter för B2B kan vara väldigt effektivt råder det inga tvivel om. Vill du fördjupa dig ytterligare finns här en bra guide om videoannonsering på LinkedIn.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.