Videoannonser på Snapchat för B2C

Den ultimata guiden för företag som vill lära sig allt om videoannonser på Snapchat

Vill ditt företag synas på Snapchat? Då har du hittat helt rätt. Den här guiden kommer på ett enkelt och tydligt sätt lära dig allt du som företagare behöver veta för att på egen hand kunna skapa videoannonser på Snapchat för att nå ut till målgruppen privatkunder. Guiden är perfekt för dig som är nybörjare på plattformen då den går igenom hela processen från början till slut. Allt för att ditt företag ska kunna använda, utveckla och växa med hjälp av videoannonser mot målgruppen B2C. Låt oss börja!

snapchat ikon

Översikt

Vad är Snapchat

Snapchat är en social medieplattform som grundades 2011 i Venice Beach i USA. Snapchat är precis som Facebook och Instagram en app som man laddar ner i mobilen. Som namnet Snapchat avslöjar så kan man genom att ”snappa” det vill säga knäppa bilder och videor, kommunicera med sina vänner och andra användare på plattformen. De bilder som man knäpper kallas just för en ”snap”, vilket ursprungligen härstammar från engelskans snapshot och rakt av kan översättas till just ”ögonblicksbild”. Att fota och filma med mobilen och snabbt kunna skicka över och dela de här händelserna med sina vänner var exakt det användningsområde som Snapchat utformades för.

Medielandskapet 2022

I dagens medielandskap är det både enklare för företag att nå ut med sin marknadsföring men också svårare att ta sig igenom det mediebrus som finns. Mottagarna har blivit allt kräsnare och man sorterar snabbt bort den typ av reklam som man inte är intresserad av. Det gäller med andra ord att stå ut och våga vara unik och annorlunda. Som företag har man därför ett gyllene tillfälle att ta vara på genom att välja att synas i videoannonser på Snapchat då detta än så länge är ett relativt outforskat område inom just marknadsföringsbranschen.

Bakgrund

När Snapchat lanserades var det framför allt två saker som särskilde appen från sina motsvarigheter Facebook och Instagram. Det ena var att de bilder och videor som man tog och skickade till sina vänner, försvann direkt då mottagaren öppnade dem, vilket på den tiden var ett helt nytt fenomen. Det andra var att då appen kom ut på marknaden så följde inga som helst användarinstruktioner, utan det var helt enkelt ”learing by doing” som gällde. Ett fenomen som framför allt tilltalade 90- och 00-talisterna som hyfsat snabbt förstod sig på logiken i appen. Det här gjorde att man skapade en social zon dit många vuxna inte sökte sig eftersom det helt enkelt var för avancerat. Det innehåll som skapades och delades på Snapchat blev därför väldigt kreativt och nytänkande eftersom det i princip inte fanns några regler att förhålla sig till i kombination med att målgruppen var relativt ung.

influencer tar bilder på ett event

Nischad marknadsföring

Målgruppen som framför allt använder Snapchat är 90- och 00-talisterna. Enligt Svenskarna och Internet har så många som 4 av 10 av internetanvändarna som är 8 år eller äldre, använt Snapchat under det senaste året (2021) och nästan var fjärde användare har använt det dagligen. Ett företag som vill nå ut till just den här målgruppen på ett kreativt, innovativt och lättsamt sätt bör därmed absolut våga satsa på att skapa videoannonser till det här kundsegmentet, B2C. Man når utan mellanhänder direkt ut till konsumenten och kan kommunicera med denne på exakt det språk som tilltalar målgruppen i fråga. Ett guldläge med andra ord!

Skapa konto på Snapchat

För att kunna börja marknadsföra och annonsera på Snapchat behöver du först skapa ett privat  konto på Snapchat. Registreringsprocessen påminner och är snarlik andra sociala medie plattformar. Klicka här för att börja skapa ditt användarkonto. När ditt privata konto är registrerat kan du därefter gå vidare och skapa ett företagskonto för din verksamhet. Sen är det bara att tuta och köra och börja skapa content.

Registreringsprocessen är mycket enkel och det är bara att följa instruktionerna som ges på plattformen. Allt annat som kan vara bra att tänka på för att din annonsering ska bli ”top notch” presenteras vidare i den här guiden.

Smarta mål med videoannonser på Snapchat

I marknadsföringskretsar pratar man ofta om SMARTa mål för att den kommunikation man skapar ska ge det syfte och genomslag man önskar. Vad är då SMARTa mål metoden? SMART är en akronym för de fem elementen som beskriver hur ett mål ska formuleras. Det ska vara Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt, Tidssatt = SMART. Om man kan definiera de här fem elementen i sin målformulering så kan man på ett mer effektivt sätt också nå sina mål med marknadföringen. I den rapport som Sveriges Annonsörer och Novus årligen ger ut ser man en tydlig tendens av att det finns en reklamtrötthet bland befolkningen. Genom att skapa videoannonser på ett kreativt och lustfyllt sätt med en tydlig målformulering, kan man nå fram till sin slutkund på en helt annan nivå samt bygga ett band och inge en stark trovärdighet.

För att definiera din målformulering och vad det exakt är som du vill uppnå med din annonsering kan det vara en klar fördel att gå igenom följande punkter fyra punkter

färgcirkel som illustrerar målgruppsbeteende för sociala medier

Varumärkeskännedom

Syftar marknadsföringen till att lyfta fram och visa företagets kärnvärden och de värderingar man står för. Och vill man på så sätt få fler att känna igen och tycka om ditt varumärke.

Engagemang

Är målet med marknadsföringen att få en större spridning inom målgruppen och skapa ett engagemang genom att man talar gott om företaget och dess produkter eller tjänster.

Räckvidd

Går din marknadsföring ut på att du vill nå ut till så många som möjligt inom just de här yngre målgrupperna så är det ett effektivt sätt att skapa en ”snackis” på då man med stor sannolikhet kommer bli uppmärksammad för sin närvaro på plattformen.

Relationsbyggande

All marknadsföring går inte ut på att skapa konvertering, det vill säga att mottagaren ska köpa något av dig som företag. Det kan även handla om att bygga upp en relation och skapa ett förtroende, något som får företaget att kännas extra trovärdigt.

Hur ser målgruppen ut på Snapchat

För att sikta rätt är det mycket viktigt att känna sin publik och därmed även sin målgrupp. Du ska med en kort film lyckas fånga din målgrupps uppmärksamhet på bråkdelen av en sekund. En utmaning, helt klart!

Känn din publik

Den allra största målgruppen som använder Snapchat är 90- och 00-talisterna. En målgrupp som med andra ord är ung både i ålder och sinne. Just den här målgruppen brukar kallas för Generation Z, Gen Z eller Millenials. De är till skillnad mot tidigare generationer, digitala infödingar som fötts in i den digitala eran och internetanvändandet. Målgruppen är uppväxt med smartphones, surfplattor och datorer och är den första generationen som inte levt ett liv utan internet. Detta skapar helt andra förutsättningar för dig som företag då det handlar om att sikta rätt och nå fram med ditt budskap, då målgruppen i fråga har en helt annan digital mognad i att tolka och ta emot information virtuellt.

målgrupp för den sociala plattformen snapchat

Skapa värde för målgruppen

I annonseringen på Snapchat är det viktigt att tänka lite utanför boxen. Ord som stel och lagom är delar som man bör hålla sig ifrån. I videoannonser på Snapchat handlar det om att våga lite mer, experimentera och upptäcka outforskad terräng, för att vinna mark hos din målgrupp. Att skapa content som berör och ger effekt genom ljud, bild och film på ett nytänkande sätt kan definitivt vara en utmaning. En god idé kan vara att titta på och jämföra sig med sina konkurrenter. Kolla in vad för knep de använder och därefter utvärdera, tänka nytt och våga satsa. Det gäller att skapa ett engagerande innehåll som tilltalar Generation Z.

Underhåll din publik

Att vara först ut med det senaste är essentiellt när det kommer till Snapchat. Skapa nya trender, använda häftiga filter eller varför inte skapa ett eget filter som sponsrar av dig som företag. Då ser mottagaren hela tiden din logotype i videoannonsen, ett superbra knep såklart!

Bygg trovärdighet

Publiken på Snapchat är som redan tidigare nämnts unga och tillhör till största del Generation Z. Vi har flera gånger betonat vikten av att våga tänka utanför boxen och vara kreativ och klurig när man utformar sina videoannonser på Snapchat. Det är dock väldigt viktigt att komma ihåg att man ändå behöver fokusera på att bygga en trovärdighet som företag. Den marknadsföring man gör till den här målgruppen ska alltid vara äkta och autentisk, då detta är delar som är otroligt viktiga för just den här ålderskategorin. Tumma därför inte på era kärnvärden även om ni är extra kreativa i ert skapande.

Mätbara tydliga mål med Snapchat pixel

Det fina med marknadsföring på sociala medier är att den går att mäta. Detta gäller såklart även Snapchat.Häng på, så förklarar vi hur det går till.

Mät din framgång med Snapchat pixel

Numera finns en ”Snapchat pixel” som du installerar på din hemsida, vilket gör att du därigenom kan spåra och få ut data på hur många av dina besökare som kommer in på din sida genom en specifik videoannons på Snapchat. Det betyder att man har möjligheten att räkna ut hur många konverteringar, trafik och klick man fått via en videoannonsering på plattformen och därigenom kan man enkelt räkna ut sin ROI och stämma av om man uppnått de KPI:er som man önskat. Så här installerar du Snapchat Pixel.

Tydliga mål

Planering är alltid A och O inom marknadsföring. Vi har redan pratat om fördelar och SMARTa mål med videoannonsering på Snapchat. Som komplement till de här delarna rekommenderar vi att ni sätter upp mål så som vilken ROI ni önskar få, vilka KPI:er ni vill uppnå samt hur många konverteringar, trafik via klick till hemsida och så vidare ni vill få med er marknadsföring.

Framgång på Snapchat

Sociala medier generellt och Snapchat specifikt har ändrat både företagens, men framför allt marknadsföringsvärlden enormt. Snapchats utformning har gjort att man behöver rikta och utforma sin marknadsföring på ett annat sätt då det är en form av ny målgrupp som är slutkonsument. Just det här segmentet har tidigare inte haft tillgång till att ta emot direkt marknadsföring på det här sättet, vilket kräver att man tänker i nya banor. Att nå framgång handlar om att hitta rätt och vara precis så kreativ som tillfället kräver. Så de där knepen du aldrig tidigare vågat ta till, nu är det dags att ta fram dem!

Framtidens trender

Snapchat är en trend som är här för att stanna. Vad nästa nya media är som kommer poppa upp vet ingen. Det enda vi kan vara säkra på är att trenden där allt ska vara snabbt, smidigt och direkt är något som är bestående. Budskapet från sändare till mottagare ska kunna framgå på ynka 10 sekunder, där har Snapchat utan tvekan varit med och påverkat utvecklingen inom sociala medier.

Utarbeta därför en plan för din marknadsföring på Snapchat. Funkar det att köra någon slags miniserie av videoannonser på Snapchat, skapa en ny trend eller på annat sätt stå ut från mängden som företag för att nå dina privatkunder. Snapchat-världen är mycket spännande och det är endast fantasin ihop med kreativt tänkande som sätter gränserna för din framgång.

mobilanvändadet ökar i takt med digitaliseringens framfart

Tips från coachen

Våga ta ut svängarna. Ingen minns en fegis. Som ni har sett så är det busenkelt att skapa ett konto på Snapchat och använda sig av Ads Manager för att komma igång och skapa sin allra första videoannons som riktar sig till privatkunder, B2C. Kom bara ihåg att även om Snapchat är en hypermodern social platform; planera väl, ha tydliga mål och mät din framgång. Stort lycka till! 

Snapchat ads digital målgrupp

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.