Nybörjarguide SEO; hamna högt i sökresultatet 2024

I den här uppdaterade nybörjarguiden i SEO får du en introduktion till ämnet, de viktigaste verktygen och de senaste trenderna. I en digital värld där onlinenärvaro blir allt viktigare för företag och organisationer är SEO en viktig marknadsföringskanal för att hamna högt i sökresultaten och få långsiktig synlighet.

Innehåll

Vad är SEO och varför är det så viktigt med en nybörjarguide i SEO?

SEO är en strategi för att öka synligheten och rangordningen för din webbplats i sökresultaten. SEO är en förkortning av engelskans Search Engine Optimazation och brukar på svenska översättas till sökmotoroptimering. Det är en kritisk komponent i digital marknadsföring och har blivit en nödvändighet för företag som vill nå en onlinepublik.

SEO bidrar till ökad konvertering för din webbplats genom att du kan locka organisk trafik från användare som aktivt söker efter produkter eller information som du erbjuder. Besökare som kommer från sökmotorer har också en tendens att vara mer benägna för att konvertera. SEO hjälper dig också att skapa god användarupplevelse och är en långsiktig investering för att få in relevant trafik till din webbsida.

Nu vet du att du har mycket att vinna på att lära dig SEO. Ämnet kräver expertkunskap och uppfattas av många som svårt. För att komma igång med SEO är det därför bra att börja med enkla steg. Den här guiden riktar sig till dig som är nybörjare som vill lära dig grunderna i SEO!

Nybörjarguide SEO visar en uppslagen laptop med texten seo på skärmen
Nybörjarguide SEO visar kvinna som sitter framför laptop vid ett stort skrivbord

Rankingfaktorer för dig som nybörjare

Det finns över 100 olika rankingfaktorer i SEO och för dig som nybörjare gäller det att prioritera de allra viktigaste. Enligt FirstPageSage är det 12 som är extra viktiga. I listan nedan ser du vilka de är och hur de är viktade. 

 1. Konsekvent publicering av innehåll av hög kvalitatet (26 %)
 2. Nyckelord i metatitel (17 %)
 3. Externa länkar som pekar mot din sida (15 %)
 4. Nischexpertis (13 %)
 5. Användarnas engagemang (11 %)
 6. Interna länkar (5 %)
 7. Mobilanpassad/mobilförst (5 %)
 8. Sidhastighet (2 %)
 9. Webbplatssäkerhet/SSL-certifikat (2 %)
 10. Schemauppmärkning/strukturerad data (1 %)
 11. Sökord i URL (1 %)
 12. Sökord i H1 (1 %)i 

Så här sökmotoroptimerar du i 4 enkla steg

Att förstå att SEO är viktigt är en sak, men att veta hur man ska implementera det är en annan. En mycket detaljerad och utförlig guide är exempelvis The Beginners Guide to SEO sammanfattad av MOZ. Då SEO ofta blir mycket komplicerat, ger den här nybörjargudien i SEO dig en mer förenklad övergripande vägledning i 4 steg för de allra viktigaste strategierna. Följer du dessa har du kommit en bra bit på väg att förbättra din webbplats synlighet.

1. Skapa relevant innehåll med nyckelord 

Börja med att göra nyckelordanalys för att hitta de mest relevanta söktermerna för din bransch och din webbplats. 

Med hjälp av att känna din målgrupp och relevanta nyckelord kan du konsekvent publicera relevanta och lättillgängliga texter på din webbplats. Att konsekvent publicera relevant innehåll är grundbulten för att lyckas med din sökmotoroptimering. 

Använd nyckelorden naturligt i ditt innehåll, inklusive rubriker, brödtext och bildtexter. Undvik överoptimering, eftersom detta kan skada din rangordning.

2. Organisera ditt innehåll och ha en tydlig webbplatsstruktur

Här är några aspekter att tänka på för att organisera ditt innehåll och därigenom öka synlighet i sökresultaten;

 • Rubriker och rubriktaggar: Använd engagerande och informativa rubriker och rubriktaggar för att effektivt organisera ditt webbplatsinnehåll. Tydliga rubriker gör det enklare för besökare att navigera på din webbplats och förstår vad varje avsnitt handlar om.
 • Bildoptimering: Förbättra användarupplevelsen genom att optimera bilder med relevanta alttexter och filnamn. Detta hjälper inte bara besökare med visuella eller funktionsnedsättningar utan också sökmotorer att förstå innehållet på dina bilder, vilket påverkar din ranking positivt.
 • Mobilvänlighet: Se till att din webbplats är utformad för att fungera smidigt på mobila enheter.

3. Bygg auktoritet

Du bygger auktoritet genom aktiviteter som sker utanför din webbplats, men som påverkar din ranking i sökresultaten. Här är några viktiga aspekter att tänka på:

 • Länkbygge: Skapa högkvalitativa och relevanta länkar från andra auktoritativa webbplatser till din egen. Länkar fungerar som rekommendationer och kan betydligt öka din webbplats auktoritet och synlighet.
 • Sociala medier: Engagera dig aktivt i sociala medier för att marknadsföra din webbplats och dela värdefullt innehåll. Sociala medier kan fungera som en kanal för att nå en bredare publik och skapa interaktion med din målgrupp.

4. Prestanda och användarupplevelse

Prestanda och användarupplevelse handlar om att göra din webbplats tekniskt optimerad för både sökmotorer och användare. Denna del av SEO är ofta teknisk och många väljer att leja ut detta till sin webbyrå. Här är några centrala åtgärder att tänka på:

 • Laddningstid: Snabba laddningstider är avgörande för att behålla besökare och minska bouncerate. Åtgärder som bildkomprimering, minimering av onödig kod och användning av cachetekniker kan hjälpa till att förbättra laddningstiden.
 • SSL-kryptering: Använd SSL-kryptering (Secure Sockets Layer) för att säkerställa att all kommunikation mellan din webbserver och besökare är krypterad och skyddad. Detta ökar inte bara säkerheten utan påverkar även din rankning positivt.
 • Webbplatssitemap: Skapa en tydlig och strukturerad sitemap över din webbplats. Sitemappen hjälper sökmotorer att indexera din webbplats korrekt och förbättrar därmed synligheten i sökresultatet.
Kvinna vid skrivbord arbetande med laptop med en kopp te.
Skärmen av en Ipad som visar betydelsen av SEO för att synas i sökresultatet

Värdefulla verktyg för dig i Nybörjarguide SEO​

Sökmotoroptimering är ett arbete som kräver noggrann och kontinuerlig övervakning för att säkerställa att dina insatser ger önskade resultat. Det finns hundratals verktyg att välja mellan, en del är gratis och andra kostar en slant. Här i Nybörjarguide SEO får du tips om väldigt bra och vanliga verktyg som du kan använda för att ta din webbplats till nästa nivå.

Google Analytics

Verktyget är kostnadsfritt och ger detaljerad information om din webbplats trafik. Du kan spåra besök, sidvisningar, genomsnittlig tid på webbplatsen, avvisningsfrekvens och mycket mer. Google Analytics ger även data om vilka söktermer som användare använder för att hitta din webbplats. 

Logotype Google Analytics mot vit bakgrund

Google Search Console

Detta gratisverktyg erbjuder insikt i hur Google indexerar och visar din webbplats i sökresultaten. Du kan övervaka vilka söktermer som driver trafik till din webbplats och identifiera eventuella problem med indexering eller säkerhet.

Logotype Google Search Console mot vit bakgrund

Moz

Moz erbjuder bland annat sökordsanalys, övervakning av rankning och konkurrensanalys. Moz ger också dig möjlighet att spåra dina bakåtlänkar och övervaka din webbplats tekniska SEO-hälsa. Ett mycket användbart verktyg som kostar pengar.

Logotype Moz mot vit bakgrund

SEMRush

Verktyget är ett betalverktyg som omfattar allt från analys av sökord och konkurrens till rankningsspårning och webbplatsrevisioner. SEMrush ger även dig insikter om annonseringsstrategier för din bransch.

Logotype SEMrush i färg mot vit bakgrund

Ahrefs

Ahrefs är känd för sin omfattande analys av bakåtlänkar. Det ger dig detaljerad information om dina länkar och länkarna till dina konkurrenter. Du kan också använda det för att övervaka dina sökordsrankningar och identifiera nya möjligheter. Även Ahrefs är ett betalverktyg.

Logotype Ahrefs i färg mot vit bakgrund

Framtiden inom SEO: Trender att hålla koll på

Sökmotoroptimering är ett område som ständigt utvecklas. För att vara framgångsrik måste du hålla dig uppdaterad om de senaste trenderna och förändringarna i branschen.

 • Röst- och visuell sökning blir allt mer populära. Optimera för dessa plattformar.

 • Förbättrad användarupplevelse blir viktigare än någonsin, inklusive mobilvänlighet och Core Web Vitals.

 • Innehållskvalitet och relevans kommer alltid att vara avgörande.

 

Sammanfattningsvis är SEO en oumbärlig del av digital marknadsföring. Genom att använda strategier som nyckelordsoptimering, relevant innehåll, organisera ditt innehåll, bygg auktoritet och hålla koll på prestandan kan du förbättra din webbplats synlighet, nå en större publik och öka din online närvaro. 

 

Tillsammans med att följa trender och anpassa dig till förändringar kommer Nybörjarguide SEO att hjälpa dig att fortsätta vara konkurrenskraftig på nätet i framtiden

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.