Laddningstid - Tips på snabbare hemsida
Snabbguide: Så förbättrar du laddningstiden på din sida
Innehållsförteckning
Vad är Laddningstid?
Vad är laddningstider och varför är det så viktigt? Hur påverkas användarupplevelsen av en långsam hemsida och vad kan man göra för att få en snabbare landningstid på sin hemsida? Detta och mycket mer kommer jag att gå igenom i denna guiden: Hur du förbättrar laddningstiden på din hemsida. Låt oss starta med det grundläggande. Vad menas med Laddningstider.
Med laddningstid menas hur snabbt din webbsida laddar upp all information på skärmen när du klickar på den. Du har säkert vart med om en "långsam" hemsida. Det är på grund av att laddingstiden är för lång, och sidan upplevs då långsam. En tumregel är att ligga under 3 sekunder men de flesta siktar på att försöka ligga på en laddningstid runt en till två sekunder på hemsidans startsida för att hemsidan skall upplevas som snabb och lättnavigerad.
Google gör alltför att rekommendera dem bästa sidorna för besökarna, därför tenderar dem att premiera hemsidor med snabba laddningsidor framför långsamma hemsidor. Laddningstiden är alltså en av flera faktorer som påverkar hur din hemsida rankar på Google. Man kan tydligt se att efter varje uppdatering Google gör så blir vikten av en snabb laddningstid allt viktigare. Därför är det av stor vikt att arbeta aktivt med att sänka laddningstiderna på hemsidor, och hur man gör det skall vi steg för steg gå igenom i denna snabbguiden.
Service 1
A short description of the service and how the visitor will benefit from it.
Hur Mäter man laddningstiden?
Det första man bör börja med är att mäta laddningstiden på sin hemsida för att få en uppfattning om hur den presterar, för som tidigare nämnts så påverkar det rankingen och användarupplevelsen.
Medhjälp av olika program kan du monitorera och sätta upp rapporter som visar hur laddningstiden på din sida presterar. Några sådana program är:
Pagespeed insight ( googles verktyg för att mäta laddningstiderna)
– Pagespeed insight är helt klart ett av mina favorit program som är enkelt att använda även för en nybörjare. I mitt arbete med SEO är detta program en ständigt återkommande trotjänare.
I Pagespeed Insight får du snabbt en överblick hur webbsidan presterar. Programmet rankar din sida mellan 0 – 100 där 100 är det bästa resultatet.
Pagespeed Insigt ger dig flera tips och råd på vad du behöver göra för att optimera laddningstiden på din hemsida. Programmet är gratis och det bästa av allt, du kan testa vilken hemsida som helst och dessutom hur många gånger du vill!
Har du inte redan testat programmet så rekommenderar jag att du gör det direkt för att bilda dig en uppfattning om din webbsida.
Ett annat program jag vill tipsa om är Pingdom Website Speedtest.
– Pingdom Website Speedtest är ett analysprogram som är designat för att mäta din hemsidas prestanda , laddningstider och eventuella stora filer som kan öka laddningstiden på webbsida. Även detta program ger dig en actionplan hur du kan arbeta för att sänka laddningstiden och förbättra användarupplevelsen för dina besökare på hemsidan.
Tips!
Klicka på dem ovanstående länkarna för att komma direkt till analysverktygen och glöm inte att stjärnmärka dem båda i bokmärkesfältet på din dator, så att du snabbt och enkelt kommer åt dem när det är dags för nästa webbanalys!
Hur optimerar man laddningstiden?
Steg 1 När du börjar optimera och analysera laddningstiden på din sida så börja med att försök att hitta problemet. Mät stighastigheten innan och efter och ställ dig frågan vilken budget och tid du realistisk kommer att ha. Vart ligger problemet? Titta i Gtmetrix efter tunga filer, bilder & filmer som kan komprimeras? Har din hemsida mycket att lada in?- Detta kan oxså påverka din hemsidas laddningstid *Även fonter påverkar laddningstiden på sidan. Håll dig till den gyllene regeln max -3 fonter per hemsida!
Strategier och mål är A-O
Steg 2
Realistiska mål och strategier
Ställ dig frågan hur mycket tid du realistisk kommer att ha att optimera din sida.
Att optimera sin webbsida för att få en bättre laddningstid tar både tid och tankekraft. Därför är det viktigt att du redan i början gör en plan över hur arbetet skall fortlöpa och hur mycket tid du är villig att lägga ner på det. Sätt upp en strategi och ett realistiskt mål!
Det finns inget stopp på hur lång man kan optimera en sida.
Kan det kanske räcka att strukturera upp webbsidan och komprimera bilderna, och därefter underhålla den successivt?
Hitta tunga filer med hjälp av Screaming Frog
Ett annat program att fästa bland dina bokmärken är Screaming frog. Det är ett program som ger dig en snabb och enkel överblick är över tunga filer på din sida.
Utifrån programmets feedback är det enkelt att arbeta i det exel-liknande programmet och gå igenom länk efter länk. (programmet ger dig direktlänkar till exempelvis tunga bilder, duplicerade innehåll och sidor som saknar H1,H2 osv. Även detta är ett program där man kana rbeta i en oändlighet så skapa dig en arbetsstrategi innan du börjar. Annars kan det hela lätt kännas övermäktigt.
Rensa tunga filer och bilder
Steg 3
Komprimera hemsidans bilder medhjälp av bildprogram såsom pixl.com. Detta gör dina bildfiler mindre och laddning minskar.
En annan ny uppstickare att hålla koll på är WEBP. Det är som en komprimerad blandning mellan jpeg & png. WEBP ger 39% mindre bildstorlek. Tumregeln är att dina bilder skall vara 70kb eller mindre för att dinn sida skall ladda så bra som möjligt. Filformat rekommenderas att använda png.
Andra åtegärder är att använda dig av plugins som hjälpwer dig att förbätttra sidans laddningstid:
- Lightspeed Cache
- WP rocket
- Smush
- Nitropack
- CDN -Content delivery Network
Låt din data sparas online så att den blir snabb och Lättåtkomlig worldwide. CDN är främst att rekommendera om du har en webbsida som är aktuellt internationellt.
Summering på tilläggen du inte får missa!
Tips på tillägg att ladda ner på din dator för att analysera din webbsidas sidladdning
Summering
Det finns gratis SEO – analysprogram! Min personliga favorit för tekninsk SEO är Screaming frog. Programmet har funnits sedan 2010 och du får 500 sidors gratis analys innan du behöver betala, min erfarenhet är att det räcker länge och väl. Dock är programmet tungt, 1 halv gig, så det tar mycket utrymme på din hårddisk men det är det helt klart värt!
SEO – Annekdot & Viktig Reminder!
Som digital marknadsförare arbetar man ofta frekvent iAnalytics – Analytics universal. Notera att 1:a juni 2023 slutar programmet att fungera och går istället över till GA4 om du inte redan har börjar arbeta i GA4 och fört över din data dit så är det dags att göra det. Datn kommer annars gå förlorad.
© 2022 All Rights Reserved.