Marknadsföring genom samarbeten med micro influencers - så lyfter du din marknadsstrategi!

Samarbeten med micro influencers som en marknadsföringsstrategi är en växande trend som kan vara ett värdefullt verktyg för företag av alla storlekar. Micro influencers har en stark relation till sina följare, vilket gör dem till en trovärdig och effektiv kanal för att nå ut med ditt varumärke. Men vad innebär detta för företagen? Vi reder ut innebörden av en micro influencer, varför de bör inkluderas i din marknadsstrategi och tillvägagångssätt.

Missa inte att vi också erbjuder ett starkt community för dig som är nyfiken på influencer marketing. Vi skulle bli så glada om ni gick med i vår gemenskap! Registrera dig nu för vårt gratis nyhetsbrev och få veckovisa tips om heta trender och värdefulla marknadsstrategier. Gör oss sällskap redan idag!

Introduktion till samarbeten med micro influencers

Det senaste decenniet har marknadslandskapet genomgått omvälvande förändringar. En av de mest påtagliga förändringarna är den minskade betydelsen av antalet följare. Du behöver inte längre vara en global superstjärna för att attrahera företagssamarbeten och i stället sker en uppdelning mellan olika kategorier baserat på följartal och bransch.

Enligt Sprout Social är ”micro influencers” individer med följartal som sträcker sig från 10 000 till 100 000. Dessa influencers kännetecknas av sina mindre, men högst engagerade följarskaror på sociala medieplattformar som Instagram, YouTube, Twitter och liknande.

Samarbeten med micro influencers har blivit alltmer framträdande i marknadsföringsstrategier för en mängd olika företag. Detta ökade intresse kan härledas till de många fördelar som denna samarbetsform kan erbjuda.

Marknadsföring genom samarbete med micro influencer som står framför en ring light och bakar
Samarbete med micro influencers som visas genom tre laptops och personer med iphone

En kostnadseffektiv marknadsföringsstrategi

Samarbeten med micro influencers kan vara mycket lönsamma. Många mindre influencers använder och rekommenderar gärna företag för en mindre ersättning för att bygga upp sin egen portfölj och locka fler följare. Dessutom har micro influencers oftast ett högre engagemang i sina inlägg, vilket innebär att deras innehåll når en större andel av deras följare jämfört med större profiler eller influencers.

Influencer Marketing är nu en central beståndsdel i många moderna företags marknadsföringsstrategier. Det är en oundviklig metod för att effektivt nå ut till målgrupper. Om du ännu inte har inkluderat det i din marknadsföringsmix, bör du starkt överväga det omgående!

En mer riktad målgrupp följer

Micro influencers är inte de typiska kändisarna; de har byggt sina följarbasar från grunden genom personlighet och unik närvaro. Under många år har de skapat en stark relation med sina följare.  Detta resulterar ofta i att de betraktas som avlägsna vänner eller bekanta, även om de aldrig har träffats personligen. Denna koppling resulterar i en hög grad av lojalitet och följare ägnar betydande tid åt interaktion med influencern.

När det kommer till produktsläpp eller evenemang är det inte ovanligt att dessa dedikerade följare är de första i kön. Vi kommer troligtvis också se dem spendera generöst med pengar för att stötta influencern. Det är denna nära relation som gör samarbeten med micro influencers så kraftfulla.

Inom kategorin micro influencers är det vanligt att deras konton fokuserar på specifika ämnen som mat, mode, resor eller en kombination av dessa, som Makeinfluence påpekar i en artikel.

Deras fokuserade innehåll lockar ofta en mer nischad publik. Detta innebär en mer koncentrerad grupp potentiella kunder.  För företag kan samarbeten med micro influencers vara mycket fördelaktiga, särskilt om deras produkter eller tjänster passar in i influencerns nisch. Samarbeten som dessa kan därför öppna dörren till en dedikerad och engagerad publik som är redo att omfamna det som erbjuds.

Bakom kulisserna av vår senaste influencer-kampanj med en micro influencer

Färre följare – högre engagemang

Låt er inte luras av följarantalet! Enligt influencer marketing-byrån Cure Media kan det vara till stor fördel att räkna med samarbeten med micro influencers i sin marknadsstrategi. Detta till följd av att  micro influencers tenderar ha en mer engagerad följarskara. Med sin mindre publik kan micro influencers vara mer personliga och mer engagerade i sina följare, vilket förmodligen är anledningen till att 61% av konsumenterna idag är mer benägna att följa dem än macro– och mega-influencers.

Vad finns det för potentiella risker?

En av riskerna med micro influencer marketing är risken för oäkta eller köpta följare. Detta kan snedvrida engagemangsnivån och minska kampanjens effektivitet. 

Dessutom är det viktigt att undvika missmatcher med målgruppen. Att samarbeta med influencers vars följare inte är relevanta för ditt varumärke kan leda till missriktade investeringar och begränsad påverkan. Överexponering är en annan utmaning. Om produkten eller tjänsten marknadsförs av för många micro influencers inom samma tidsram kan det leda till minskat intresse från målgruppen.

Även bristande transparens ett potentiellt problem. Tydliga och öppna samarbetsavtal är nödvändiga för att undvika att bryta mot marknadsföringslagar och för att bevara förtroendet hos följarna. Influencer-marknaden är snabbt föränderlig, och det är avgörande att vara uppmärksam på de senaste trenderna och justera strategin därefter. Genom att noga övervaka och anpassa ditt tillvägagångssätt kan du hantera dessa risker och maximera framgången med micro influencer marketing.

Influencer marknadsföringstrender och strategier för samarbeten med micro influencers

Exempel på framgångsrika kampanjer

Moyens har i en artikel samlat tre framgångsrika micro influencer-kampanjer som vi önskar del med dig för att du ska få en bättre förståelse för hur det kan fungera i praktiken!

@sephora A beautiful day in the life of #SephoraSquad member @Brandyn Cross ♬ original sound - sephora
@aashikajikaria Fall is arriving, and what’s better than the Iced Chai Latte with Pumpkin Cream Cold Foam ☀️ @dunkin @internqueen #ad ♬ Chill Vibes - Lofi Sleep Chill & Study & Lofi Hip-Hop Beats & LO-FI Beats

Ndeye x Sephora

Sephora Squad Kampanjen är ett spännande initiativ som involverar ett brett spektrum av samarbetspartners, från små till stora påverkare, som gemensamt belyser vikten av inkludering och hur de utnyttjar sina plattformar för att stödja människor från olika samhällsbakgrunder.

En av de engagerade micro influencers som deltar i kampanjen är Ndeye Peinda [länk till hennes tiktok]. Hon är en mångsidig skönhetsentusiast, framstående modell och vloggare. Ndeye Peinda är en perfekt match för Sephora inte bara på grund av hennes personliga värderingar utan också för att hon genuint använder Sephoras produkter i sitt eget kreativa innehåll. Kolla gärna in hennes klipp för kampanjen här på sidan!

Aashika Jikaria x Dunkin Donuts

Aashika Jikaria, en mikroinfluencer med 13 000 följare på Instagram och 12 900 följare på TikTok, gick nyligen in i ett samarbete med Dunkin’ Donuts för att marknadsföra en höstlig säsongsdryck. Jikaria berättade att detta partnerskap var förvånansvärt smidigt och krävde minimala redigeringar, vilket i sin tur möjliggjorde att hon kunde behålla sin autenticitet gentemot sitt eget varumärke. Dessutom resulterade giveaways i en märkbar ökning av engagemang i hennes inlägg.

Det finns två värdefulla lärdomar som varumärken kan dra från detta samarbete. För det första, att ge influencern kreativ frihet är avgörande för att bygga förtroende och skapa en autentisk koppling med följarna. För det andra, att inkludera giveaways i samarbeten kan vara ett effektivt sätt att öka engagemanget och skapa en positiv interaktion med målgruppen. Kolla gärna in klippet!

Att tänka på vid samarbeten

Micro influencers väljer ofta att enbart ingå samarbeten med noga utvalda företag som stämmer överens med kontots övriga profil. Inför det att man ingår samarbeten med micro influencers är det därför viktigt att noggrant undersöka vem man tror skulle vara bäst match för jobbet.

Det finns många aspekter att ta hänsyn till vid samarbeten med micro influencers eftersom de oftast är beroende av sina konton – och trogna följare. Som samarbetspartner är det därför viktigt att komma in med ett öppet sinne. Ge profilen i fråga en möjlighet att lägga fram olika förslag på upplägget. Denna approach kan både bygga förtroende från följarna gentemot dig som företag, men också öka engagemanget och interaktionen på din utvalda influencers konto. För ju bättre dialog mellan influencern och dess följare, ju högre chans till spridning av annonsen och chans att synas för dig som företag och din produkt.

Ställ inte heller för hårda krav, utan låt produkten bli en naturlig del av deras flöden. Varför inte gå in med tankesättet att influencern känner sin publik bäst och vet vad som bygger trovärdighet? Efter många år tillsammans med sina följare är nog chansen stor att så är fallet!

Att tänka på vid strategiska samarbeten med micro influencers inom marknadsföring

3 steg till hur du kommer igång med din marknadsföring

1. Hitta rätt influencers för dig och din affär

Ett första steg i processen mot att inleda samarbeten med micro influencers är att hitta de rätta micro influencerna för dig och försäkra dig om att du har en tydlig förståelse för dina mål och din målgrupp. Du behöver identifiera influencers som passar din bransch för att säkerställa att ditt samarbete når rätt människor. Du kan antingen göra din sökning manuellt eller med hjälp av olika partnersidor. En manuell sökning kan ske genom att du går in på olika sociala kanaler och söker efter det nyckelord som beskriver din valda kampanj. Om du exempelvis ska marknadsföra en ny produkt inom skönhet som återfuktar huden och ger ett härligt höstglow, kan det vara aktuellt att söka efter ”beauty” i din första sökning och därefter sålla ut profiler genom olika typer av filtreringar.

Ett andra alternativ kan vara att göra en automatiserad sökning efter personer att samarbeta med. Här kan du som är vid behov av professionell hjälp för sökningar och filtreringar av micro influencers vända dig mot ett stort antal plattformar som samlar data kring sociala profiler från alla olika kanaler. I dessa plattformar har en extern partner redan hämtat data kring influencers som du får tillgång till för en slant, vilket kan kännas som onödiga pengar, men dessa sidor ska inte underskattas! Här kan du med några klick filtrera enligt antalet följare, bransch, nische, geografiskt område, ålder och kön. Trots att du lägger över en stor andel av jobbet på en partnersida får du inte glömma bort att det är du som står bakom affären och företaget som den valda personen ska marknadsföra. För säkerhetsskull är det viktigt att du också gör egen research!

2. Ha en tydlig kommunikation och kravställning vid samarbeten

Se till att kommunikationen med influencern är tydlig och att båda parter förstår förväntningarna. Detta inkluderar budget, innehållsriktlinjer, marknadsföringsbudskap och tidsplaner. Välj influencers som är genuina och har en äkthet i sitt innehåll. Publiken reagerar positivt på influencers som de upplever som ärliga och äkta, vilket kan bygga förtroende för ditt varumärke. Använd gärna olika nyckeltal och analysera resultatet av dina kampanjer. Detta hjälper dig att bedöma avkastningen på din investering och att göra justeringar om det behövs.

3. Lägg inte alla ägg i en korg - sprid ut ditt budskap!

Slutligen vill vi skicka med dig tipset att samarbeta med flera olika micro influencers! Poängen med marknadsföring är att nå ut till sin målgrupp och sprida sitt budskap i olika kanaler. Med hjälp av influencers kan du sprida ditt budskap i olika kanaler och låta olika kreativa idéer flöda i sitt naturliga habitat! Lägg inte alla ägg i en korg, utan låt din produkt synas i skiftande miljöer. Istället för att enbart fokusera på enstaka samarbeten, överväg att bygga långsiktiga relationer med influencers som har en genuin koppling till ditt varumärke. Långsiktiga samarbeten kan ge kontinuerlig exponering och fördjupa engagemanget med din målgrupp.

Vill du ta del av Topp 20 Micro Influencers i Sverige?

Vår partner Modash har samlat Topp 20 Micro Influencers i Sverige (under 25k följare). Vill du kolla in olika målgrupper? Hos Modash har du möjlighet att filtrera efter varje kreatör på Instagram, Youtube och TikTok med minst 1k+ följare – oavsett geografisk område eller bransch.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.